تربیت کودک / پول تو جیبی
بسم الله الرحمن الرحیم
بازدید کننده ی بزرگوار! جهت مطالعه ی بهتر و کامتر مطالب این وبلاگ می توانید به وب سایت :::هم اندیشی دینی::: مراجعه بفرمایید.
پول تو جیبی
یکی از اموری که در تربیت فرزندان ما نقش دارد، موضوع پول تو جیبی است. فرزندان ما از جهات مختلفی نیاز به پول تو جیبی دارند. توجه به فوائد پول توجیبی و نیز توجه به چگونگی پرداخت پول و مدیریت هزینه کردن آن میتواند کمک شایستهای در این راستا به من بکند:
1. اگر برای کودکانمان خوراکی میخریم، نباید تصور کنیم که دیگر نیازی به پول تو جیبی ندارند. کودکان ما دوست دارند خودشان به مغازه بروند و خوراکی دلخواهشان را از آنجا بخرند. اگر این کار را انجام ندهیم، ممکن است پول مورد نیاز خود را از راههای غیر اخلاقی فراهم آورند و در این صورت علاوه بر آموختن دزدی و دروغگویی مبتلا به ولخرجی و زیادهخواهی هم خواهند شد.
2. فرزندان ما در مدرسه و در راه مدرسه با دوستانشان معاشرت دارند. این دوستان ممکن است تصمیم بگیرند برای خود خوراکی خاصی را بخرند و در کنار هم آن را بخورند. در این صورت فرزندان ما که از گرفتن پول تو جیبی محروم شده، یا ممکن است هر بار خود را سربار یکی از دوستانشان کرده و عزت نفسشان را به باد دهند و یا ممکن است خجالت زده از جمع دوستان کناره گیری کرده و به انزوا کشیده شوند. حتی امکان دارد فرزندان ما راه سومی را انتخاب کنند و آن دزدیدن پول از خانه است که تبعات آن هم کمتر از دو مورد قبلی نیست.
3. کودکان ما از همان ابتدا باید با پول آشنا شوند و بتوانند طریقهی استفادهی صحیح آن را بیاموزند. فرزندان ما باید بیاموزند که در هزینه کردن پول زیاده روی نکرده و مازاد بر نیازشان را پس انداز کنند. برخی از بچهها به محض اینکه پولی به دست میآورند یک روزه تمام آن را صرف عیش و نوش خود کرده و برای روزهای دیگر خود چیزی نمیگذارند. این اخلاق نه تنها در میان این کودکان، بلکه در میان برخی از بزرگسالان هم دیده میشود که هنر پس انداز پول را از کودکی نیاموخته و آن را خرج امور بیهوده میکنند.
4. علاوه بر این که در پرداخت پول توجیبی مبتلا به افراط و تفریط نمیشویم، باید از متوسط پول توجیبی دانش آموزان مدرسهی فرزندانمان هم مطلع باشیم تا با در نظر گرفتن آن، به فرزندمان پول تو جیبی بدهیم. اگر پول تو جیبی فرزندانمان خیلی کمتر از پولی باشد که دانش آموزان دیگر به مدرسه میآورند، ممکن است آنها نزد دوستان خود تحقیر شوند و اگر هم پول تو جیبی آنها خیلی بیشتر از مقداری باشد که دانش آموزان دیگر به مدرسه میآورند ممکن است علاوه بر بالا رفتن آستانهی رضایتمندی و سطح توقع، مبتلا به عجب و تکبر هم بشوند. علاوه بر آن ممکن است برخی از دانش آموزان فرصت طلب به طمع پول فرزندانمان با آنها طرح دوستی ریخته و مشکلاتی برایشان فراهم آورند.
5. روی پولها و پس اندازهای فرزندانمان نظارت داشته باشیم تا بدانیم پول تو جیبی خود را در چه راههایی مصرف میکنند و با پس انداز خود چه میکنند. اگر متوجه شدیم که در خریدهای خود دچار اشتباه شدهاند، آنها را راهنمایی کنیم.
6. چون فرزندان ما در ابتدا درک صحیحی از پس انداز ندارند، و ممکن یکباره پولهای خود را یکباره خرج کنند، باید به صورت روزانه به آنها پول بدهیم؛ اما به تدریج که درک بهتری پیدا کردند، پول روزانه را تبدیل به پول هفتگی کنیم تا بتوانند مدیریت هزینه کردن آن را بیاموزند و بعد که بزرگتر شدن میتوانیم پول را دو هفته یکبار و بلکه ماهی یکبار به آنها بدهیم. توجه داشته باشیم که اگر فرزندانمان پولهای خود را زودتر از موقع هزینه کردند، به هیچ وجه پول اضافهای به آنها ندهیم تا با چشیدن سختی بی پولی، مجبور شوند در هزینههای بعدی خود مدیریت بهتری داشته باشند.
7. جهت تشویق فرزندانمان به پس انداز، میتوانیم حساب پس اندازی برای آنها باز کنیم و به ازای هر مقدار پس اندازی که دارند، مقداری هم به آنها هدیه بدهیم.