درس هایی از معاد (تکامل در قیامت)
بسم الله الرحمن الرحیم
بازدید کننده ی بزرگوار! جهت مطالعه ی بهتر و کامتر مطالب این وبلاگ می توانید به وب سایت :::هم اندیشی دینی::: مراجعه بفرمایید.
سلسله درسهایی از معاد
درس سی و هشتم: تکامل در قیامت
علاوه بر تکامل در عالم برزخ، عالم قیامت هم دار تکامل است. انتقال از عالم برزخ به عالم محشر هم حرکتی است تکاملی به سوی حق. روح با وارد شدن در این فصل جدید، چهرهی اصلی خود را در مرتبهی بالاتری مییابد، چرا که با هر انتقالی انسان به صورت اصلی خود نزدیکتر و به کمالات از دست رفتهی خویش در هنگام ورود به دنیا (سیر نزولی) نائل میشود و به تدریج سعهی وجودی خود را در مییابد و آمادهی حضور و زندگی در عالم آخرت میشود.
در قیامت همه به سوی لقای الهی در حرکت هستند. اهل بهشت و خوبان به سوی فیض لقای مهر الهی در حرکت هستند و اهل جهنم و بدان هم به درکات لقای قهر الهی روانه هستند. مواقف قیامت برای زدوده شدن چهرههای دنیوی و کدورتهای حاصل از آن است. کسی که به سوی لقای مهر الهی در حرکت است، باید از همهی معایب و نقصهایی که مانع نیل به چنین لقایی است برطرف گردد تا اینکه قابلیت لازم جهت لقای حق برایش حاصل شده و رنگ خدایی بگیرد. انسانهای اهل نجات، به همان اندازه که در دنیا بیشتر رنگ الهی گرفته باشند، در آنجا کمتر توقف دارند و به هر نسبت که از رنگ الهی دورتر باشند به همان میزان توقفشان در محشر بیشتر خواهد بود تا در نتیجه پاک و پرداخته شوند.
تکامل در دنیا با تکامل در برزخ و آخرت متفاوت است. دنیا دار تکلیف و امتحان است و انسانها در آن از قوّه به سوی فعل حرکت میکنند؛ اما با مرگ دیگر قوّه و استعدادی در انسان باقی نمیماند که نیاز به فعلیت داشته باشد. بعد از مرگ انسان فعلیت محض است، لذا حرکت تکاملی در دنیا ـ که همان حرکت از قوّه به فعل بود ـ در برزخ و آخرت به فعلیت محض و ثبوت تبدیل میشود. عقاید و اعمالی که ما انسانها در دنیا داشتهایم چارچوبهی شخصیتی ما را مشخّص میکند و این چارچوبه دیگر قابل تغییر نیست. تکامل در برزخ و آخرت به معنای زدوده شدن آثار دینوی از چهرهی انسان و تطبیق با عالم پس از آن است. مؤمن در سیر تکاملی خود به سوی لقای الهی در حرکت است، لذا با این تکامل حجابها و کدورتهای حاصل از دنیا و رذایل اخلاقیاش به تدریج زدوده میگردد به لقای مهر خدای رحمان که سرچشمهی پاکیها است حرکت میکند.
امام خمینی (رَحِمَهُالله) میفرماید: ترقی و تکامل در برزخ از سنخ ترق در دنیا نیست، زیرا دنیا دار حرکت جوهری و استکمال ذاتی و نفسی است، اما تکامل در دار آخرت به رفع حجابها و کدورتها و اعراض جسمانی است که به وسیلهی فشار قبر به وجود میآید.
پی نوشت: . معاد از دید امام خمینی، صفحهی371 ـ به نقل از کتاب معاد از استاد طاهرزاده.