زیارت جامعه (5) اولی الامر
بسم الله الرحمن الرحیم
و أولی الأمر؛ و صاحبان امر
«أولوا» اسم جمع به معنای صاحبان است که در حالت نصبی و جرّی «أولی» خوانده میشود.
«أمر» به معنای فرمان یا شأن میآید.
فرمانروایان دینی
این جملهی زیارت، برگرفته از این آیهی شریفه است: «أَطیعُوا اللَّهَ وَ أَطیعُوا الرَّسُولَ وَ أُولِی الْأَمْرِ مِنْکُم؛ از خدا اطاعت کنید و از رسول و اولو الامر خویش فرمان برید». [1]
اطاعت «اولو الأمر» از سنخ اطاعت رسول خدا است؛ زیرا در این آیه «أولی الأمر» در کنار «الرسول» قرار گرفته و تنها با یک فعل «أطیعوا» بیان شده است؛ یعنی همان اطاعت بی قید و شرطی که در برابر رسول خدا لازم است، در برابر اولوا الأمر نیز لازم است. از این رو آنها هم باید همانند رسول خدا معصوم باشند؛ وگرنه لازمهی فرمان به اطاعت مطلق از کسی که عصیان و نیسان در او راه دارد، تجویز ارتکاب گناه (حداقل در مواردی) است.
تعیین مصداق
قرآن کریم اطاعت از اولی الأمر را لازم و ضروری دانسته؛ اما سؤال این است که مصادیق اولی الأمر چه کسانی هستند؟ آیهی اولی الأمر، مرجع تعیین مصداق را خدا و رسول معرفی کرده است؛ زیرا در ادامه فرمود: اگر در چیزی اختلاف و نزاع کردید، به خدا و پیامبر مراجعه کنید. «فَإِنْ تَنازَعْتُمْ فی شَیْءٍ فَرُدُّوهُ إِلَى اللَّهِ وَ الرَّسُول». از سوی دیگر از تقیید اطاعت پدر و مادر به عدم معصیت پروردگار و از اطاعت اولوا الأمر به این قید، عصمت أولوا الأمر فهمیده میشود.
مصداق «اولوا الأمر» در قرآن
آیهی: «إِنَّما یُریدُ اللَّهُ لِیُذْهِبَ عَنْکُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَیْتِ وَ یُطَهِّرَکُمْ تَطْهیراً». [2] از عصمت گروهی به عنوان اهل البیت خبر داده است. این عصمت از برخی شواهد داخلی آیه فهمیده میشود. پیامبر اکرم از راههای گوناگون این عنوان را بر امیرالمؤمنین (علیهالسلام)، فاطمهی زهرا (علیهاالسلام)، امام حسن (علیهالسلام) و امام حسین (علیهالسلام) تطبیق کرده است. این در حالی است که هیچ یک از فرقههای اسلامی برای غیر این خاندان، ادعای عصمت نکرده است.
مصداق «اولی الأمر» در روایات
در برخی روایات آمده است: خدای سبحان در این آیه فقط ما را اراده کرده و به همهی مؤمنان دستور داده است که تا روز قیامت، تنها از ما اطاعت کنند. امام باقر (علیهالسلام) فرمودند: «إِیَّانَا عَنَى خَاصَّةً أَمَرَ جَمِیعَ الْمُؤْمِنِینَ إِلَى یَوْمِ الْقِیَامَة بِطاعَتِنا». [3] همچنین در برخی دیگر از روایات ـ همچون روایت جابر بن عبد الله انصاری [4] ـ به نام ائمهی معصومین (علیهمالسلام) نیز تصریح شده است.
[1] . سورهی نساء، آیهی 59. [2] . سورهی احزاب، آیهی 33. [3] . الکافی، ج1، ص276. [4] . تفسیر نورالثقلین، ج1، ص499.