زیارت جامعه (11) صراطه
بسم الله الرحمن الرحیم
و صراطه، و راه (وسیع و روشن) او
صراط: به معنای راه روشن و وسیع است.
هر چند بیشترین کاربرد «صراط» در قرآن کریم با وصف استقامت همراه است، لیکن به راه روشن وواضحی که به دوزخ منتهی میشود نیز صراط اطلاق شده است: «فَاهدُوهُم إِلى صراطِ الْجَحیم». [1] بنابراین صراط راه روشن و واضحی است که انسان را به بهشت سعادت یا دوزخ شقاوت میرساند.
انسان موجودی است که همواره در تکاپو است تا به سوی پروردگار خود رفته به لقای او بار یابد: «یا أَیُّهَا الإِنْسانُ إِنَّکَ کادحٌ إِلى رَبِّکَ کَدحاً فَمُلاقیه» [2] ، لیکن برخی به لقای مهر الهی میرسند و برخی دیگر به لقای قهر او. [3] هر یک از ایندو مقصد راه ویژهای دارد که قرآن کریم یکی را «صراط مستقیم» و دیگری را «صراط جحیم» نامیده است.
صراط مستقیم همان دین قیّم الهی است که عهدهدار هدایت انسانهاست: «قُلْ إِنَّنی هَدانی رَبِّی إِلى صراطٍ مُستَقیمٍ دیناً قِیَماً مِلَّةَ إِبْراهیمَ حَنیفا» [4] و چون تبلور این دین در عبودیت خداوند است، صراط مستقیم به عبودیت نیز تفسیر شده است: «إِنَّ اللَّهَ رَبِّی وَ رَبُّکُمْ فَاعبُدُوهُ هذا صِراطٌ مُستَقیم» [5] از این آیه و دیگر آیات مشابه میتوان فهمید که رها کردن دین حق ـ که افتادن در دام شرک است ـ صراطی است که به جهنم ختم میشود.
صراط مستقیم بزرگراهی است که ورود به آن، ورود به حوزهی امنیت و سلامت است. این بزرگراه از یک سو به خدا استناد دارد و لذا بیش از یکی نیست و از سوی دیگر چون در فطرت انسانها ریشه دارد، پیمودن آن برای همگان سهل و آسان خواهد بود.
امام معصوم قرآن ناطق و دین ممثَّل است. از این رو بر او نیز «صراط مستقیم» اطلاق شده است: امام سجاد (علیهالسلام) میفرماید: «نَحنُ الصِّرَاطُ الْمُستَقِیم».[6]
اشارات
1. صراط مستقیم مصون از اعوجاج
صراط مستقیم همان دین قیّم است و با توجه به اینکه انحرافی در دین الهی راه ندارد معنای آیهی: «إِنَّا نَحْنُ نَزَّلْنَا الذِّکْرَ وَ إِنَّا لَهُ لَحافِظُون»[7] روشنتر میشود. ممکن است شیطان سالکان صراط مستقیم را فریب دهد، امّا هرگز به اصل راه دسترسی ندارد؛ چنانکه به مصداق دیگر «صراط مستقیم»، یعنی امام معصوم دسترسی ندارد. بر این اساس است که خداوند حفظ و نگهداری صراط مستقیم از اعوجاج و تحریف را به خود نسبت میدهد، نه به ملک: «قالَ هذا صِراطٌ عَلَیَّ مُستَقیم»[8] یعنی این راهی مستقیم است که حفظ آن بر من است و من عهدهدار صیانت آن هستم.
2. ارتباط صراط مستقیم با سُبُل الهی
صراط مستقیم بیش از یکی نیست، اما راههای فرعی هدایت فراوان است: «وَ الَّذینَ جاهَدُوا فینا لَنَهدِیَنَّهُم سُبُلَنا»[9]، این راههای فرعی همان دستورهای صحیح اعتقادی، اخلاقی، فقهی و حقوقی است که التزام به آن در مقام اعتقاد و عمل، انسان را در مسیر صراط مستقیم قرار میدهد. «سُبُل الله» که بسیار است، با صراط مستقیم ارتباط دارد. این ارتباط به دو نحوه قابل تصور است:
الف ـ این راههای فرعی به صراط مستقیم میپیوندد، همانگونه که یک بزرگراه، جادههای فرعی فراوانی را در بر دارد که هر یک از آنها سالکان خود را به ان بزرگراه میرساند.
ب ـ صراط مستقیم، با گستردگی خود، راههای فرعی (سُبُل) را زیر پوشش خود دارد؛ همانگونه که بزرگراهی دارای باندها و لاینهای متعدد است.
پی نوشتها:
[1] . صافات، آیهی 23. [2] . انشقاق، آیهی 6. [3] . انشقاق، آیات 7 تا 12. [4] . انعام، آیهی 161. [5] . آل عمران، ایهی 151؛ مریم، آیهی 36. [6] . بحارالأنوار، ج24، ص12. [7] . حجر، آیهی9. [8] . حجر، آیهی 41. [9] . عنکبوت، آیهی 69.