زیارت جامعه (13) صراطه
بسم الله الرحمن الرحیم
4 . صراط دنیا و صراط آخرت
صراط مستقیم همان راه معرفت به سوی خداست که به صراط در دنیا و صراط در آخرت تقسیم میشود. صراط در دنیا همان امام واجب الإطاعه است و صراط آخرت، پلی است که از دوزخ عبور میکند. این دو صراط در طول یکدیگرند. به بیان دیگر، صراط آخرت، باطن صراط دنیاست. هر کس صراط دنیا (امام معصوم) را بشناسد و از او پیروی کند، از صراط آخرت به آسانی عبور خواهد کرد، و الا اگر در شناخت و اطاعت از امام معصوم دچار لغزش شود، پایش بر صراط قیامت هم خواهد لغزید و در دوزخ اعمال خود واژگون میشود. [1]
5. اقسام سلوک در صراط مستقیم
پیمودن صراط مستقیم در صورتی است که «با حق»، «برای حق»، «از سوی حق»، به سوی حق باشد، وگرنه اصلا سفر محسوب نمیشود. و طیّ صراط مستقیم نخواهد بود، بلکه رکود و جمود است که گاهی از آن به عنوان «ذهاب» [2] ، «فرار» [3] ، «خنّاس» [4] و … یاد میشود.
اصحاب عرفان، سفر حقیقی را در چهار قسم یافتند و صاحبان استدلال، آن را مستدل کردند که تأیید قرآنی هم دارد. آن مراحل چهارگانهی معروف عبارت است از:
1. سفر از خلق به سوی حق.
2. سفر از حق به حق.
3. سفر از حق به خلق.
4. سفر از خلق با حق در خلق.
کسی که سفرش، تنها از خلق به سوی خلق و در خلق باشد، هر چند راه طولانی را بپیماید و میلیاردها کیلومتر را پشت سر گذارد، اما هنوز از منظر ارباب معرفت ـ که هویت انسانی را یافته و آن را به خوبی تبیین کردهاند ـ جامد و راکد شمرده میشود. نشان این رکود و تحجّر آن است که این افراد کشورهای ضعیف را از دست یابی به فن آوری نوین باز میدارند که این کار همان جاهلیت مدرن است.
پی نوشتها:
[1] . بحار الأنوار، ج8، ص66.
[2] . فَأَیْنَ تَذْهَبُون/ پس شما به کجا مىروید؟ (سورهی تکویر، آیهی 26)
[3] . کَأَنَّهُمْ حُمُرٌ مُسْتَنْفِرَه * فَرَّتْ مِنْ قَسْوَرَةٍ / گویى خران رم کردهاند * که از شیرى گریخته است (سورهی مدثر، آیات 50 ـ 51) . فَلَمْ یَزِدْهُمْ دُعائی إِلاَّ فِرارا / و دعوت من جز به فرارشان نیفزود (سورهی نوح، آیهی 6) .
[4] . مِنْ شَرِّ الْوَسْواسِ الْخَنَّاسِ * الَّذی یُوَسْوِسُ فی صُدُورِ النَّاسِ * مِنَ الْجِنَّه وَ النَّاسِ / از شر وسوسه وسوسهگر نهانى * آن که در دلهاى مردم وسوسه مىکند، * خواه از جنیان باشد یا از آدمیان. (سورهی مبارکهی ناس، آیات 4 ـ 6)