اصول دین چند تا است؟
بسم الله الرحمن الرحیم
بازدید کننده ی بزرگوار! جهت مطالعه ی بهتر و کامتر مطالب این وبلاگ می توانید به وب سایت :::هم اندیشی دینی::: مراجعه بفرمایید.
پاسخگویی به سؤالات اعتقادی (2) اصول دین چند تا است؟
علمای دین اصول دین را پنج تا دانستهاند. (توحید، نبود، معاد، امامت و عدل)
توحید، نبوت و معاد از اصول دین و امامت و عدل هم از اصول مذهب شمرده میشوند.
منظور از اصول دین چیست؟
در دین اسلام اگر کسی شهادتین را بر زبان جاری کند مسلمان شمرده میشود. یعنی اگر کسی توحید و نبوت را قبول داشته باشد مسلمان است. و دیگر نیازی به اقرار به معاد نیست. پس منظور از اصول دین امر یاد شده نمیباشد بلکه منظور از اصول دین اموری است که جزو اهداف اصلی اسلام شمرده میشود.
منظور از اصول مذهب چیست؟
در واقع امامت از فروعات نبوت، و عدل هم زیر مجموعهی توحید و از صفات خداوند است؛ اما چون در میان امت اسلامی اختلاف زیادی در مورد امامت و عدل وجود دارد، این دو اصل را به عنوان اصول مذهب بیان کردهاند تا به واسطهی آنها شیعه از غیر شیعه متمایز گردد.
توضیح مطلب:
1. امامت: بعد از رحلت پیامبر اکرم (صلی الله علیه و اله) اختلاف شدیدی بر سر جانشینی پیامبر اکرم پیدا شد. شیعه معتقد است که جانشین بلافصل پیامبر اکرم، امیرالمؤمنین علی (علیه السلام) است و بعد از ایشان هم امامت با یازده فرزندشان میباشد (صلوات الله علیهم اجمعین) . حال اگر کسی به چنین امری معتقد نباشد از زمرهی شیعیان بیرون خواهد بود. چرا که چنین اعتقادی از اصول مذهب شیعه شمرده شده است.
2. عدل: در میان مسلمین اختلاف شدیدی بر سر مسألهی عدل الهی بوجود آمده است. فرقهای از اهل سنت به نام اشاعره عدل را برای خداوند قبول ندارند و معتقدند خداوند میتواند ظالم باشد! اما گروهی دیگری از اهل سنت به نام معتزله این قول را قبول ندارند. شیعه در این میان قائل به صفت عدل در خداوند است و سخن اشاعره را قبول ندارد. نتیجهی این اختلافات تا جایی است که به طور فاحشی چارچوبهی فکری طرفین را از یکدیگر جدا کرد و در فهم معارف دینی هر کدام راه خود را طی کردند.