آیین ازدواج (3) بهترین وقت برای ازدواج چه زمانی است؟
بسم الله الرحمن الرحیم
بازدید کننده ی بزرگوار! جهت مطالعه ی بهتر و کامتر مطالب این وبلاگ می توانید به وب سایت :::هم اندیشی دینی::: مراجعه بفرمایید.
بهترین وقت برای ازدواج چه زمانی است؟
بهترین سن برای ازدواج بهار جوانی است. این سن برای دختر خانمها از 18 تا 21 سالگی و نیز برای آقا پسرها از 21 تا 25 سالگی میباشد. البته فارغ از سن جوان، عوامل دیگری هم در ازدواج دخیل است که به سه مورد از مهمترین آنها اشاره میشود.
1. رشد فکری جوان در حد مطلوب: شخصیت جوان به سرعت رو به تکامل است تا جایی که به تدریج به ثبات شخصیتی قابل قبولی دست پیدا میکند. بهترین زمان برای ازدواج وقتی است که جوان به این ثبات شخصیتی نزدیک شده باشد. علت این مطلب آن است که با قدم گذاشتن جوان در مرحلهی ثبات شخصیتی، شناخت بهتری از خود داشته و به تبع در شناخت هم کفو هم دچار مشکل نخواهد شد. علاوه بر این ثبات شخصیتی به جوان کمک بیشتری میکند تا از انتخاب احساسی خودداری کند و از معیار عقل در انتخاب خود کمک شایستهتری داشته باشد.
2. رشد عاطفی جوان در حدّ مطلوب: کانون زندگی، کانون مهر و محبت است. اگر جوان به رشد عاطفی دست پیدا نکرده باشد، نمیتواند در حق همسرش محبت مستمری داشته و کانون زندگی را سرشار از عواطف خود نماید. عدم رشد عاطفی موجب میشود تا جوان نتواند در محبت صادقانه به همسرش موفق باشد. او اگر محبتی هم در حق همسرش داشته باشد، نه به خاطر همسر؛ بلکه به خاطر منافع شخصی خودش است. چنین محبتی چون بر اساس احترام و تکریم طرف مقابل نیست، مقطعی و زود گذر خواهد بود. این افراد در محبتشان دم دمی مزاج بوده و اخلاقشان همچون هوای بهاری است. یعنی یک روز قربان بند کفش همسرشان میروند و روز دیگر تحمل دیدنش را هم ندارند. اما کسی که به بلوغ عاطفی رسیده میفهمد همسرش نعمت خداست و باید قدر این نمعت را بداند. لذا نه تنها محبتش خودخواهانه نیست، بلکه فداکارانه است.
3. قدرت مالی در حدّ متوسط: جوانی که قصد ازدواج دارد باید از نظر مالی دستش به دهانش برسد. یعنی شغلی و درآمدی داشته باشد تا از درآمد حاصل از آن بتواند خانوادهی خود را در حد متوسط اداره کند. پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآله) در این رابطه میفرمایند: ای جوانان! هر کس قدرت مالی برای ازدواج دارد، پس باید ازدواج کند. چرا که این کار سبب پوشش چشم و پاکدامنی او میگردد.[1]
ازدواج به هر حال پذیرفتن مسئولیت زندگی بر دوش است. لذا اگر جوان با دست خالی ازدواج کند، به تدریج با مشکلات و تبعات سختی مواجه میشود. او با ازدواج از یک طرف خود را مستقل میبیند و دوست دارد همانند جوانهای مستقل رفتار کند و از طرف دیگر از جهت مالی خود را وابسته میبیند. چنین تعارضی موجب میشود تا در زندگی خود احساس خوشآیندی نداشته باشد. همچنین دوست دارد مردانگی خود را به همسرش نشان دهد ولی بیپولی مانع از ابراز چنین حسی میشود. همسر چنین آقایی هم که دوست دارد شوهرش را تکیهگاه خود ببیند و به او پناه ببرد، به تدریج ممکن است در انتخاب خود دچار تردید شده و با مشکل مواجه شود. وقتی مرد قدرت مالی نداشته باشد، احتمال دارد که دیگران با دید تحقیر به او نگاه کنند و عزت نفس خود را از دست رفته ببیند. روی همین اساس است که میگوییم اگر درآمدی ندارید، فعلا به فکر ازدواج نیفتید. اما وقتی شغل و درآمدی ـ ولو متوسط ـ داشتید، دیگر نگران هزینههای دیگر زندگی نباشید و اگر شرایط دیگر مهیا است، با توکل بر لطف خداوند و امید به وعدهی او وارد فضای ازدواج شوید.
البته از طرف دیگر، برخی از جوانها که ایدهآل نگر هستند دوست دارند تا قبل از فراهم شدن خانه و ماشین ازدواج نکنند. چنین جوانهایی هم در اشتباه هستند. چرا که در بستر ازدواج هم میتوان به این چیزها رسید؛ اما با صرف کردن عمر در راه رسیدن به این مادیات، نمیتوان فرصتها و شادابی دوران جوانی را بدست آورد.
خداوند متعال در قرآن کریم میفرماید: وَ أَنْکِحُوا الْأَیامى مِنْکُمْ … إِنْ یَکُونُوا فُقَراءَ یُغْنِهِمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ وَ اللَّهُ واسِعٌ عَلیمٌ.[2]
زنان بىشوهر و مردان مجرد را به ازدواج وادارید … اگر فقیر باشند، خدا از فضل و کرم خویش آنها را بینیاز مىکند که خدا وسعت دهنده و داناست.
خداوند متعال در این آیهی شریفه به متأهلین وعده داده که از فضل خود آنها را بینیاز میکند. در جای دیگر از قرآن کریم هم آمده که:«إِنَّ وَعْدَ اللَّهِ حَقٌّ» وعدهی خداوند حق است. روی همین اساس امام صادق (علیهالسلام) میفرمایند: کسی که از ترس هزینههای زندگی، ازدواج را رها کند، به خداوند متعال بد گمان است. «مَنْ تَرَکَ التَّزْوِیجَ مَخَافَةَ الْعَیْلَةِ فَقَدْ أَسَاءَ بِاللَّهِ الظَّنَّ.» [3]
پی نوشت ها: [1] . مستدرکالوسائل، ج14، ص153. [2] . سورهی نور، آیهی 32. [3] . الکافی، ج5، ص330
«««مطلب قبلی مطلب اوّل مطلب بعدی»»»