آیین ازدواج (9) تناسب از جهت قیافه ظاهری
بسم الله الرحمن الرحیم
بازدید کننده ی بزرگوار! جهت مطالعه ی بهتر و کامتر مطالب این وبلاگ می توانید به وب سایت :::هم اندیشی دینی::: مراجعه بفرمایید.
تناسب در ازدواج
(3) تناسب از جهت قیافهی ظاهری: در ازدواج رعایت تناسب از جهت قیافهی ظاهری کاری بس شایسته است. مردم از جهت قیافهی ظاهری به سه دسته تقسیم میشوند. عدهای در حد معمولی هستند. عدهای بسیار زیبا و عدهی دیگری زیر متوسط هستند. بیشتر مردم از جهت قیافهی ظاهری در همان حد معمولی هستند. باید دقت کنید که در انتخاب همسر کسی را به همسری برگزینید که با شما تناسب ظاهری داشته باشد. مثلا کسی که از جهت ظاهری در حد زیرمتوسط است نباید ـ به خاطر موقعیت مالی یا شغلی ـ همسری انتخاب کند که بسیار زیباست. این نوع انتخابها در دراز مدت ممکن است باعث درد سر طرفین شود. افرادی هستند که در لباس خیر خواهی شروع به شیطنت میکنند و اختلاف زیاد ظاهری را با همسر شما مطرح میکنند. توجه به این اختلاف برای همسر شما از دو جهت مشکل ساز است که این مشکل ـ به نحوی دیگر ـ دامن شما را هم خواهد گرفت. همسر از یک طرف در انتخاب خود به تردید میافتد و نسبت به زندگی سرد میشود و از طرف دیگر به گونهای با چشم حقارت به شما نگریسته و بر شما منت میگذارد. حتی در برخی موارد نادر میبینیم که همسر به خاطر این تفاوتها در دام افرادی شیّاد افتاده و مبتلا به فساد اخلاقی میگردد.
ذکر چند نکته:
1. هر چند که در برخی روایات از توجه به ظاهر منع کردهاند اما این منع بدان دلیل نیست که در انتخاب همسر ظاهر او برای شما ملاک نباشد. این روایتها بیانگر این مطلب هستند که ملاک اولیه در انتخاب همسر نباید ظاهر باشد. کسی که بدون توجه به دین و ایمان شخص و صرفا به دلیل زیبایی ظاهری با کسی ازدواج کند مورد نکوهش شدید قرار گرفته . اما کسی که دین و ایمان را در رتبهی اوّل مورد لحاظ قرار میدهد و در رتبهی دوم به ظاهر شخص هم توجه میکند، نه تنها اشتباهی نکرده بلکه کار درست و پسنیدهای هم انجام داده است. بنابراین جوانان عزیز در مجلس خواستگاری حتما باید به ظاهر طرف مقابل توجه کنند و به طرف مقابل هم اجازه بدهند تا چهرهی او را آنگونه که هست ببینند.
2. پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآله) میفرمایند: وقتی خواستید با خانمی ازدواج کنید از موهای او هم سؤال کنید؛ چرا که مو یکی از ملاکهای زیبایی زن است.[1] همین روایت بیانگر این مطلب است که اصل توجه به ظاهر همسر کاری است ضروری. هر چند که اگر روایتی هم در این باب نداشتیم باز هم عقل هر انسانی میپذیرد که برای انتخاب همسر باید به ظاهر او توجه داشت تا اینکه زندگی در کنار او برای شما دلنشین باشد.
3. تا ظاهر طرف مقابل به دلتان ننشست به او جواب مثبت ندهید. ممکن است اخلاق و رفتار طرف مقابل خوب باشد؛ اما هر کاری میکنید نمیتوانید با قیافهی او کنار بیایید و ظاهر او ـ بنا بر هر دلیلی ـ به دلتان نمینشیند. در چنین صورتی هرگز جواب مثب ندهید و تصور نکنید که با چنین کاری مورد غضب خداوند قرار میگیرید. همچنین گمان نکنید که پاسخ منفی به چنین جوانی برای آیندهی شما مضرر است. در ضمن ممکن است افرادی به رسم خیر خواهی سراغ شما بیایند و با این الفاظ که «در آینده به او علاقمند میشوید!». شما را تشویق به این ازدواج کنند و برای اطمینان هم نمونههایی را برای شما مثال بزنند. اما شما جوان عزیز! از کنار این سخنان محترمانه عبور کنید و به سادگی پاسخ مثبت ندهید. روزی دختر خانمی مراجعه کرده و چند ماه از عقدش میگذشت. حکایت این دختر همان حکایتی بود که مورد بحث ماست. دختر به خاطر حرف دیگران ازدواج کرده بود اما هر روز از همسرش دور و دورتر میشد و از این که او را همسر خود بداند وحشت داشت. او با این وعده که در آینده به همسرت علاقمند میشوی ازدواج کرده بود اما با وجود گذشته ماهها از عقدشان نه تنها علاقهای پیدا نکرده بود بلکه حتی حاضر نبود روی او را ببیند. حالا شما تصور کنید که چه سرنوشتی در انتظار این جوان عزیز است. یا مجبور است عمری در کنار کسی زندگی کند که دوستش ندارد و یا اینکه مجبور است طلاق بگیرد که آن هم خسارتی بزرگ است.
[1] .وَ قَالَ رسول الله (صلیاللهعلیهوآله) : إِذَا أَرَادَ أَحَدُکُمْ أَنْ یَتَزَوَّجَ فَلْیَسْأَلْ عَنْ شَعْرِهَا کَمَا یَسْأَلُ عَنْ وَجْهِهَا فَإِنَّ الشَّعْرَ أَحَدُ الْجَمَالَیْنِ / منلایحضرهالفقیه، ج3، ص388.