آیین ازدواج (14) عقد موقت قبل از ازدواج دائم
بسم الله الرحمن الرحیم
موانع انتخاب همسر متناسب در ازدواج
بازدید کننده ی بزرگوار! جهت مطالعه ی بهتر و کامتر مطالب این وبلاگ می توانید به وب سایت :::هم اندیشی دینی::: مراجعه بفرمایید.
(2) عقد موقت برای شناخت بیشتر: گاهی اوقات والدین تصمیم میگیرند برای این که دختر و پسر شناخت بهتری از هم داشته باشند، آنها را به عقد یکدیگر در آورند. هر چند که عقد موقت به خودی خود کار بسیار پسندیدهای است؛ اما عقد محرمیت در چنین حالتی بسیار اشتباه است. علت اشتباه بودنش هم این است که صیغهی محرمیت میان دختر و پسری که سالها در انتظار چنین لحظهای نشستهاند بسیار جذاب است و به محض خوانده شدن این صیغه، علقهی عاطفی خاصی میان این دو جوان ایجاد میشود. همین علقه موجب میشود تا نتوانند به درستی تصمیم بگیرند و به جای آنکه یکدیگر را بشناسند مشغول ابراز محبت به یکدیگر گردند. همچنین اگر یکی از آنها طرف مقابل را پسندید؛ اما طرف مقابل نپسندید، ممکن است احساس کند که پاسخ منفی، از رسم جوانمردی به دور است و موجب دلشکستگی او میگردد. لذا در تصمیمگیری دچار تردید میشود و قدرت «نه» گفتن را از دست میدهد.
لازم به ذکر است که اگر خواستگاری از مرحلهی انتخاب عبور کرده باشد و خانوادهها تصمیم مثبت خود را گرفته باشند، میتوانند و بلکه پسندیده است که تا قبل از خواندن عقد دائم، میان دختر و پسر عقد موقتی خوانده شود تا در معاشرتها به گناه نیفتند.
لزوم توجه به چند نکته:
1. والدین با دختر و پسر شرط کنند که معاشرت آنها در حد صحبت باشد. لازم به ذکر است که تا قبل از آنکه عقد دائم و آن هم به صورت رسمی و محضری خوانده نشده، نباید معاشرت را از حد صحبت معمولی فراتر ببرند.
2. بجز خانوادهی طرفین شخص دیگری را از این عقد مطلع نسازند. چرا که ممکن است در دوران عقد میانهی آنها به هم بخورد و کار به ازدواج دائم نرسد.
3. زمان عقد موقت کوتاه باشد.
4. عقد موقت را به صورت صحیح و با رعایت ضوابط شرعی آن بخوانند.
5. اگر بناست قبل از پایان زمان عقد موقت، عقد دائم خوانده شود داماد باید مدت زمان باقی مانده از عقد موقت را به عروس خانم بخشد تا اینکه بعد از نامحرم شدن، عقد دائم صحیح باشد. اگر در زمان عقد موقت، عقد دائم خوانده شود، عقد دائم باطل خواهد بود.
6. برخی از والدین در ازدواج موقت ، همان مهریه ی ازدواج دائم را ذکر می کنند. غافل از آن که قبول مهریه در واقع قبول بدهی به دختر خانم است. ممکن است برخی بگویند دختر خانم مهر ازدواج موقت را می بخشد؛ اما در مواردی اتفاق افتاده که حین عقد رابطه ی طرفین به هم خورده و دخترخانم هم طلبکار مهر خود شده. حالا داماد مانده با بدهی بزرگی که به گردن گرفته!
در پایان چند مطلب ضروری دیگر در مورد عقد موقت ذکر میگردد:
1. در عقد موقت باید زمان و مهریهی آن به صورت مشخص معین گردد. در غیر این صورت عقد اشکال دارد. دربرخی از مشاورهها که میدیدم دو نفر با یکدیگر عقد موقت خواندهاند. از آنها میپرسیدم مقدار مهریه چقدر است؟ میدیدم که میگویند خانم گفته من مهر نمیخواهم! و حال آنکه چنین عقدی باطل است. یا میپرسیدم عقد موقت به چه مدّت است؟ میگفتند: گفتیم فعلا بخوانم بعد تا هر وقت شد ادامه میدهیم!
2. کسی که قبلا در عقد دیگری بوده ـ چه دائم و چه موقت ـ باید توجه داشته باشد که تا عدهی شخص قبلی به اتمام نرسیده، نمیتواند با کسی ازدواج ـ دائم یا موقت ـ داشته باشد.
3. شاید این مطلب برای برخی تعجب آور باشد؛ اما لازم تذکر دهم خانمی که شوهر دارد نمیتواند با کسی صیغه کند. بارها دیدهام برخی خانمهای متأهل گمان میکنند که میتوانند با دیگری صیغهی محرمیت بخوانند!
4. در شرع مقدس اسلام چیزی به عنوان صیغهی خواهرـ برادری نداریم. تنها صیغهی ازدواج است که به صورت ازدواج دائم و موقت شکل میگیرد.
«««مطلب قبلی مطلب اوّل مطلب بعدی»»»