نماز (4) راه کاری عملی برای تقویت حضور قلب در نماز
بسم الله الرحمن الرحیم
بازدید کننده ی بزرگوار! جهت مطالعه ی بهتر و کامتر مطالب این وبلاگ می توانید به وب سایت :::هم اندیشی دینی::: مراجعه بفرمایید.
راه کاری برای تقویت حضور قلب در نماز
توجه به فقر ذاتی خود و کبریایی خداوند: نعمتها و توانمندیهایی که داریم همه از سرچشمهی لطف و رحمت خداوند است. اگر سلامتی و امنیت داریم، اگر میتوانیم روی پای خود بایستیم، اگر میتوانیم ببینیم و بشنویم، اگر میتوانیم با او به گفتگو بنشینیم همه و همه از لطف بیکران او نشأت میگیرد. اگر لطف خدا نبود آیا به خودی خود توان داشتیم که قدم از قدم برداریم؟! اگر لطف او نبود آیا میتوانستیم آرامش داشته باشیم. اشتباه است اگر حتی یکی از نعمتهای درونی را از آن خود بدانیم. وقتی با دید واقع بین به خود و اطرافمان نگاه میکنیم جز فقر و اظهار نیاز به درگاه الهی چیز دیگری نخواهیم دید.
بیان دیگر: وقتی بطری پر از آب را برای چند دقیقه درون دریا بگذاریم، چیز خاصی از آب دریا را درون خود راه نمیدهد؛ اما اگر بطری خالی را درون دریا گذاشتیم بلافاصله پر از آب دریا خواهد شد. ما هم اگر خود بین شدیم وقتی درون دریای نماز میشویم چیز خاصی دریافت نمیکنیم؛ اما وقتی با توجه دقیق به خود، دیدیم روی هر خوبی که دست میگذاریم منشأش خدای متعال است و ما هیچ چیزی از خود نداریم؛ در این صورت خود را فقیر، تهی و نیازمند میبینیم. وقتی با چنین نگرشی وارد دریای نماز شدیم، خود را سرشار از عطر یاد خدا دیده و شیفتهی عظمت و کبریایی خدای تعالی میشویم. همین شیفتگی انسان را در جذبهای ملکوتی قرار میدهد و جز یاد خدا به چیز دیگری رضایت نمیدهد.
یا أَیُّهَا النَّاسُ أَنْتُمُ الْفُقَراءُ إِلَى اللَّهِ وَ اللَّهُ هُوَ الْغَنِیُّ الْحَمیدُ.[1] اى مردم شما (همگى) نیازمند به خدائید تنها خداوند است که بىنیاز و شایسته هر گونه حمد و ستایش است!
چنین نگرشی به عالم هستی موجب میشود با تمام وجود از مرکب تکبر و خود بینی پیاده شده و خود را بندهی عاجزی در برابر خدای سبحان بینیم. وقتی خود را تهی از هر قدرتی دیدیم و در مقابل، خدای متعال را هم بینیاز مطلق و سرچشمهی همهی کمالات هستی؛ در این صورت در برابر ساحت کبریائیش از روی ادب «قیام» میکنیم، خاضعانه به «رکوع» میرویم، و ساجدانه سر به خاک بندگی و «سجود» میگذاریم. کسی میتواند وارد حریم معنوی نماز شود که خود را فراموش کرده و به جای خود بینی ، خدابینی را اختیار نماید. در زندگی جز او معشوق دیگری نداشته باشد و جز او به کسی دل نبندد. اما کسی که به جای «خدا بینی»، «خود بینی» را پیشهی خود کرده، و به جای تعریف از «او»، از «خود» میگوید، شایستگی ورود به حریم معنوی نماز و چشیدن طعم خوش بندگی را ندارد.
امام صادق (علیهالسلام) میفرماید: هر گاه رو به قبله ایستادی، دنیا و هر چه در آن است و نیز مردم و احوال و اوضاع آنها را یکسره فراموش کن. آنگاه دلت را از هر آنچه تو را از خدا باز میدارد، فارغ گردان و با چشم دل عظمت خدای را ببین و آن روزی را به یاد آور که هر کسی کردهی خویش را مییابد و همگان به سوی خداوند که مولای حقیقی آنهاست برگردانده میشوند و در آن روز تو با پای ترس و امید در پیشگاه او میایستی.[2]
پاروقی: [1] . سورهی فاطر، آیهی 15. [2] . مستدرکالوسائل، ج4، ص95.