نکاتی پیرامون غدیر (5) به او با عنوان امیرالمؤمنین سلام دهید.
بازدید کننده ی بزرگوار! جهت مطالعه ی بهتر و کامتر مطالب این وبلاگ می توانید به وب سایت :::هم اندیشی دینی::: مراجعه بفرمایید.
یا أیُّها الرَّسولُ بَلِّغ مَا اُنزِلَ إلَیکَ مِن ربِّک وَ إن لَم تَفعَل فَما بَلَّغتَ رِسالَتَهُ وَ اللهُ یَعصِمُکَ مِن النَّاسِ»[1]
ای رسول! آنچه را که از ناحیهی پروردگارت به تو نازل شده ابلاغ کن و اگر چنین نکردی بدان که رسالتت را انجام ندادهای و خداوند تو را ـ در راه تبلیغ دین ـ از شرّ مردم حفظ میکند.
محمد بن جریر طبری در کتاب الولایه[2] میگوید پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآله) در غدیر خم فرمود: … ای مردم! آنچه را که به شما گفتم تکرار کنید و به آن قائل شوید، و بر علی به عنوان امیرالمؤمنین سلام دهید و بگویید حمد مخصوص خدایی است که ما را به واسطهی ولایت علی هدایت کرد و اگر خداوند ما را به این امر هدایت نمیکرد ما خود هرگز نمیتوانستیم به این امر هدایت شویم[3]… (و بعد میگوید:) اوّلین کسانی که با علی (علیهالسلام) بیعت کردند ابوبکر و عمر و عثمان و طلحه و زبیر بودند.
طبری در تفسیر طبری[4] و احمد حنبل در مسند احمد[5] میگویند: عمر به ملاقات علی (علیهالسلام) رفت و به او گفت: «گوارا باد بر تو ای پسر ابی طالب! امروز مولای من و مولای هر مرد و زن مؤمنی شدی!».
این بیعت و توقّف پیامبر در غدیر خُم، سه روز به طول انجامید و مردم جریان این واقعه را که در آخرین سال عمر شریف پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله) و در حجَّه الوداع، صورت گرفت به گوش دوستان و آشنایان خود رساندند تا جایی که حدیث غدیر راویان بسیاری پیدا کرد و در نقل روایت از حدّ تواتر هم گذشت.
در گروه راویان خطبهی غدیر، میتوان از این افراد نام برد:
1. طلحه بن عبید الله تمیمی[6]
2. زبیر بن عوام قرشی[7]
3. عمر بن خطاب[8]
4. ابوبکر بن ابی قُحافه[9]،
[1]. سورهی مائده، آیهی 67.
[2]. کتاب الولایه، ص 214 تا 216.
[3]. «… قولوا ما قُلتُ لکم و سَلِّمُوا علی علیٍّ بإمرَه المؤمنین و قولوا: «الحمدُ لِله الَّذی هدانا لِهذا و ما کُنّا لِنَهتَدِی لَو لا أن هَدانا اللهُ».
[4]. تفسیر طبری، ج3، ص428.
[5]. مسند احمد حنبل، ج5، ص355، ح 18011.
[6]. مسعودی در مروج الذهب، ج2، ص11 و حاکم در مستدرک، ج3، ص371 و خوارزمی در مناقب، ص112 و سیوطی در جمع الجوامع و ابن حجر در تهذیب التهذیب، ج1، ص391.
[7]. حافظ ابن مغازلی در مناقب علی بن ابی طالب علیه السلام، ص27، ح39 و أسنی المطالب، ص48.