چرا خداوند جهنم را خلق کرد؟
بسم الله الرحمن الرحیم
بازدید کننده ی بزرگوار! جهت مطالعه ی بهتر و کامتر مطالب این وبلاگ می توانید به وب سایت :::هم اندیشی دینی::: مراجعه فرمایید.
چرا خداوند جهنم را خلق کرد؟
ممکن است برخی بگویند، «اگر خداوند جهنم را خلق نمیکرد خیلی راحتتر بودیم». در صورتی که اینگونه نیست. یعنی اگر جهنم نبود نه تنها راحت نبودیم، بلکه با مشکلات بسیار بزرگی روبرو میشدیم. در این نوشتار به برخی از آنها اشاره میشود:
1. بسیاری از گنهکاران وقتی وارد جهنم اعمال خود میشوند به تدریج پاک میشوند و بعد از پاکی دیگر دلیلی ندارد که خداوند آنها را در جهنم نگه دارد. به همین دلیل آنها را خارج میکند و با احترام وارد بهشت مینماید. (اگر جهنم نبود این گروه هیچ وقت نمیتوانستند از نکبت گناهان خویش رهایی یابند و وارد بهشت شوند)
2. یاد جهنم و ترس از آن باعث میشود برخی از انسانها اعمال صالح انجام دهند و در نهایت بهشتی شوند. این مورد را به سختگیریهای معلم و مدیر مدرسه تشبیه میکنیم که موجب میشود برخی از دانش آموزان به تحصیلات خود ادامه دهند و به مقامات عالیه دست یابند.
3. ترس از جهنم باعث میشود که خوبها بد نشوند و بدها بدتر نشوند. در واقع ترس از جهنم موجب میشود که هر کس ـ ولو به صورت نسبی ـ حدّی برای بدیهای خود قائل شود. یعنی مثلا اگر چاقو کشی میکند سعی کند که دیگر آدم کشی نکند و یا اگر کسی به دلیلی یکی را کشت مراقب باشد که دیگر نفر دوم را نکشد و … (این ترس امنیت اجتماعی و اخلاقی را در جامعه بالاتر میبرد)
4. وجود جهنم موجب التیام درد مظلومانی است که توان استیفای حق خود را ندارند.
5. سنت خداوند بر این امر استوار است که پاداش اعمال خوب انسان و کیفر اعمال بد او را بدهد. کسی که مثلا در دنیا چند نفر را کشته است چگونه میشود او را به کیفر همهی اعمال بدش رساند. اگر او را بکشند در واقع کیفر قتل یک نفر را متحمل شده. پس حق دیگران چه میشود؟ پس جهنمی باید باشد تا ظالمان به کیفر واقعی اعمال خود برسند.
با توجه به مطالب ذکر شده به این نتیجه میرسیم که جهنم هم تجلّی رحمت خداست هر چند که در قالب عذاب خود را نشان داده است.
شاهد دیگر بر این که جهنم تجلّی خداست: خداوند متعال در قرآن کریم میفرماید: «الرحمن علی العرش استوی» یعنی خداوند با نام رحمان بر عرش فرمانروایی همهی عالم نشسته است. پس جهنم هم که تحت نفوظ قدرت الهی و حاکمیت اوست، مستثنی از این امر نیست. از طرفی در دعالی کمیل داریم که: «و بِرَحمَتِکَ الَّتی وَسِعَت کُلَّ شیء » (از تو درخواست میکنم) به رحمتت که در هر چیزی توسعه دارد. یعنی رحمت خداوند در همه جا یافت میشود و جهنم هم که خود یکی از مخلوقات خداست محل جریان رحمت الهی میباشد.