چند توصیه ی اخلاقی پیرامون عید نوروز
بسم الله الرحمن الرحیم
بازدید کننده ی بزرگوار! جهت مطالعه ی بهتر و کامتر مطالب این وبلاگ میتوانید به وب سایت :::هم اندیشی دینی::: مراجعه فرمایید.
عید به معنای «عود» و بازگشت است. در عید نوروز، طبیعت نفس تازهای کشیده و به زندگی باز میگردد. هر چند که عید واقعی انسان زمانی است که به خلقت اولیه و فطرت خود باز گردد و دست از گناه و آلودگی شسته و به آغوش رحمت الهی پناه برد. ورود به فصل بهار هم میتوان به نیکفالی گرفت تا با درس گرفتن از زندگی دوبارهی طبیعت، نشاطی تازه گرفته و با اشتیاق بیشتری در راه بندگی خدای یکتا قدم برداریم.
یکی از سنتهای پسندیدهی ما ایرانیها، سنت گرامیداشت نوروز و عید دانستن آن است. این سنت مورد تأیید ائمهی معصومین (علیهمالسلام) قرار گرفته و آنها هم ضمن یادکرد از این ایّام به عنوان «نیروز الفُررس؛ نوروز فارس» فرمودهاند: نوروز از ایّام ماست که مردم فارس آن را حفظ کردند و اعراب آن را رها کردند.
یکی از سنّتهای خوب مردم ایران در ایام نوروز، سنّت صلهی رحم و دید و بازدید از بستگان و آشنایان است. امام محمد باقر (علیهالسلام) در رابطه با صلهی رحم میفرماید: صلهی ارحام، پاک کنندهی اعمال، رشد دهندهی اموال، دفع کنندهی بلاها، آسان کنندهی حساب در روز قیامت و موجب به تأخیر افتادن اجل است.
ذکر چند نکته و تذکر اخلاقی در مورد دید و بازدیدهای نوروز:
1. برخی از جوانها و نوجوانهای عزیز، به نوعی از اطاعت والدین خارج شده و به جای آنکه مطیع آنها باشند به اصطلاح ساز خود را میزنند. همهی پدر و مادرها دوست دارند در رفت و آمد با بستگان، فرزندان خود را که میوهی زندگی آنهاست به دنبال خود داشته باشند. اما فرزندان آنها که حوصلهی معاشرت با برخی از بستکان را ندارند از اطاعت والدین سر باز زده و آنها مجبور میشوند بدون فرزندانشان به مهمانی بروند. چنین روحیهای، معمولا موجب آزار و اذیّت والدین بوده و گناه بزرگی به شمار میآید. پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهواله) میفرماید: کسی که والدین خود را غمگین کند، عاق والدین شده است. امام هادی (علیهالسلام) هم میفرماید: عاق والدین شدن موجب تنگدستی و ذلّت است.
2. اگر در رفت و آمد با یکی از اقوام و بستگان مشکل خاصی دارید و احساس میکنید با رفتن به منزل آنها به گناه میافتید، علاوه بر آن که استثناء در آن میهمانی شرکت نمیکنید، به گونهای از والدین اجازه بگیرید، تا نرفتن شما به آنجا موجب آزار و اذیت آنها را فراهم نیاورد.
3. هنگام معاشرت با اقوامی که وضع مالی بهتری دارند به هیچ وجه خود را نبازید و شخصیت انسانی خود را کوچک نشمارید. فراموش نکنید که ارزش ما انسانها به میزان تقوا و تدیّنمان است، نه مال و ثروت.
4. هنگام معاشرت با بستگانی که وضع مالی پایینتری دارند، مراقب باشید که به آنها با دید حقارت نگاه نکنید و ارزش انسانی آنها را کوچک نشمارید. با آنها با لطف و احترام رفتار کرده و مراقب باشید که در این امتحان الهی سربلند بیرون آیید. پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهواله) میفرماید: برادران ضعیف خود را کوچک به شمار نیاورید. همانا کسی که مؤمنی را تحقیر کند، خداوند متعال میان آن دو در بهشت جمع نمیکند. اگر شخص تحقیر شده بهشتی باشد، شخص تحقیر کننده وارد بهشت نخواهد شد. مگر آنکه از کار زشتش توبه کند.
5. سعی کنید در مصرف میوه و تنقلات، مراعات حال بستگان تنگدست و متوسط را داشته باشید . توجه بفرمایید که این سخن هرگز بدان معنا نیست که لب به چیزی نزنید. چون این کار هم پسندیده نیست.
6. روزها و وسالهای عمر ما سپری میگردند ودر این میان آنچه برای ما باقی میماند اعمال و رفتار ماست. مراقب باشیم که در این میان خداوند را از خود خشنود ساخته و با گناه و معصیت،کوله باری از زشتیها برای خود ذخیره نکنیم. در دید و بازدیدهای عید مراقب حجاب و نگاهتان باشید تا فردای قیامت خود را از زیانکاران نبینید.
7. در دید وبازدیدها خویشتندار باشید و عیوب زندگی مردم را برای یکدیگر بازگو نکنید. این کار گناه بسیار بزرگی است که در قرآن کریم از آن به عنوان خوردن گوشت مردهی برادر ایمانی یاد شده است.
8. پذیرایی از میهمان، جمع کردن ظروف و پاک کردن آنها، از جمله کارهایی است که شما باید بر عهده گیرید. با این کار علاوه بر آن که به والدین خود خدمت کرده و خداوند را از خویشتن راضی کردهاید؛ در آموختن تجربهی اجتماعی و آداب معاشرت هم پیشرفت خوبی پیدا خواهید کرد. البته دختر خانمهای بزرگوار توجه کنند که در رابطه با میهمانهای نامحرم، کار پذیرایی از آنها را به دیگر اعضای خانواده واگذار کنند.
یَا اللَّهُ یَا رَحْمَانُ یَا رَحِیمُ یَا مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ ثَبِّتْ قَلْبِی عَلَى دِینِک
. الکافی، ج2، ص150
. مستدرکالوسائل، ج9، ص104.