شرح خطبه 222 نهج البلاغه / قسمت اوّل
بسم الله الرحمن الرحیم
بازدید کننده ی بزرگوار! جهت مطالعه ی بهتر و کامتر مطالب این وبلاگ می توانید به وب سایت :::هم اندیشی دینی::: مراجعه فرمایید.
خطبهی 222 از نهج البلاغهی امیرالمؤمنین (علیهالسلام) / قسمت اوّل
حضرت امیر (علیهالسلام) خطبهی خود را با این آیهی شریفه آغاز میکنند:
… یُسَبِّحُ لَهُ فِیها بِالْغُدُوِّ وَ الْآصالِ * رِجالٌ لا تُلْهِیهِمْ تِجارَةٌ وَ لا بَیْعٌ عَنْ ذِکْرِ اللَّهِ …
… تسبیح میگویند در این خانهها در هر صبح و شام. مردانی که هیچ تجارت و معاملهای آنها را از یاد خداوند غافل نمیسازد… .
شرح و توضیح:
تسبیح خداوند به معنای تنزیه او از هر چیزی است که لایق به ساحت قدس او نیست. اما چرا تنها سخن از تسبیح به میان آمد و صحبتی از تحمید مطرح نشد؟ تسبیح و تنزیه خداوند مقدمهای است برای حصول معرفت به صفات خدای متعال و این معرفت زمینهی حمد و ثنای الهی را فراهم میسازد. بنابراین آیهی شریفه در مقام بیان خصالی از مؤمنین است که خاصیت آنها هدایت مؤمنین به سوی معرفت صفات الهی و در نهایت حمد و ثنای او میباشد.
تسبیح در هر صبح و شام کنایه از استمرار آنها در این کار است.
هدف از نکره آوردن کلمهی «رجالٌ» بیان جایگاه و مقام عظیمی است که این گروه از مؤمنین در درگاه خدای متعال دارند. یعنی خداوند میخواهد بفهماند که این افراد چنان جایگاهی دارند که گفتنی نیست.
کلمهی «رجال» در اینجا به هیچ در مقام بیان جنسیت خاصی نیست، تا گفته شود شامل خانمها نمیشود! این تعبیر همانند کلمهی «جوانمرد» در فارسی است که صرفا به معنای وجود روحیه و خصلتی فداکارانه و ستودنی در انسان است. روی همین حساب همانگونه که این تعبیر در مورد آقایان به صادق است، در رابطه با خانمها هم استعمال میشود.
کلمهی تجارت به معنای استمرار در کسب و کار است و کلمهی بیع به معنای خرید و فروش. بنابراین ذکر بیع بعد از تجارت، از قبیل ذکر خاص بعد از عام است که به دلیل اهمیت ویژهی خاص، مطرح شده است. هر چند تجارت میتواند انسان را از یاد خدا غافل کند، اما در این میان آن هنگامی که تاجر مشغول بیع است زمینهی بیشتری برای غفلت او از یاد خداوند فراهم میگردد. روی همین اساس است که بعد از تجارت، خصوص بیع هم مطرح شده است.
تجارت و بیع میتواند نمادی باشد برای کارهای دنیوی. یعنی این رجال بزرگ و اهل ذکر، کسانی هستند که هیچ کدام از امور دنیوی آنها را از یاد خداوند غافل نمیسازد.
قسمت بعدی: http://andiseh57.parsiblog.com/Posts/272
پی نوشت : . سورهی نور، آیات 36 و 37