شرح خطبه 222 نهج البلاغه / قسمت سوم
بسم الله الرحمن الرحیم
بازدید کننده ی بزرگوار! جهت مطالعه ی بهتر و کامتر مطالب این وبلاگ می توانید به وب سایت :::هم اندیشی دینی::: مراجعه فرمایید.
خطبهی 222 از نهج البلاغهی امیرالمؤمنین (علیهالسلام) / قسمت سوم
وَ مَا بَرِحَ لِلَّهِ عَزَّتْ آلَاؤُهُ (همواره برای خداوند که نعمتهایش عزیز و ارجمند است) فِی الْبُرْهَةِ بَعْدَ الْبُرْهَةِ (در زمانها و روزگارهای دور اندر پس روزگاران دورتر) وَ فِی أَزْمَانِ الْفَتَرَاتِ (و در فاصلهی زمانی میان دو رسول) عِبَادٌ نَاجَاهُمْ فِی فِکْرِهِمْ (بندگانی است که در اندیشههای ایشان با آنان نجوا میکند) وَ کَلَّمَهُمْ فِی ذَاتِ عُقُولِهِمْ (و با عقلهایشان با آنها تکلم میکند) فَاسْتَصْبَحُوا بِنُورِ یَقَظَةٍ فِی الْأَبْصَارِ وَ الْأَسْمَاعِ وَ الْأَفْئِدَةِ (پس بیدار شدند با نور بیداری در چشمها، گوشها و دلها) یُذَکِّرُونَ بِأَیَّامِ اللَّهِ (ایّام الله را به دیگران تذکر میدهند) وَ یُخَوِّفُونَ مَقَامَهُ (و آنان را از مقام الهی میترسانند)
شرح و توضیح:
عِبَادٌ نَاجَاهُمْ فِی فِکْرِهِمْ:مقام عبد مقامی بس بلند است. تا جایی که از مقام رسالت هم فراتر است. روی همین اساس در مورد رسول اکرم (صلیاللهعلیهوآله) ابتدا شهادت به عبودیت ایشان میدهیم، آنگاه شهادت به رسالتش: «أشْهَدُ أنَّ مُحَمَّداً عَبْدُهُ وَ رَسُولُه».
منظور از نجوا کردن خداوند در فکر آنها این است که معرفتش را به آنها الهام کره و کیفیش سلوک به سوی خود را به آنها یاد میدهد. همچنین در این نجوا به آنها میآموزد که دیگران را چگونه به این راه رهنمون شوند.
یُذَکِّرُونَ بِأَیَّامِ اللَّهِ: خداوند متعال در سورهی ابراهیم میفرماید: «وَ لَقَدْ أَرْسَلْنَا مُوسىَ بَِایَتِنَا أَنْ أَخْرِجْ قَوْمَکَ مِنَ الظُّلُمَاتِ إِلىَ النُّورِ وَ ذَکِّرْهُم بِأَیَّامِ اللَّهِ إِنَّ فىِ ذَالِکَ لاََیَاتٍ لِّکلُِّ صَبَّارٍ شَکُو». ما موسى را با آیات خود فرستادیم (و دستور دادیم:) قومت را از ظلمات به نور بیرون آر! و «ایّام اللَّه» را به آنان یاد آور! در این، نشانههایى است براى هر صبر کننده شکرگزار!
اما مراد از ایام الله در این آیهی شریفه چیست؟ هر چند که همهی ایام از آن خداست، اما شکى نیست که مراد از «ایام» در این آیهی شریفه، ایام مخصوصى است. ایامی که در آن ایام، امر خداوند، آیات وحدانیت، سلطنت و عزّت او به صورت ویژه جلوهگر شده است. ایامی همچون:
روز مرگ، که در آن سلطنت آخرتی خداوند هویدا میشود و اسباب دنیوی از تأثیر میافتند. روز قیامت که هیچ کس برای دیگری مالک چیزی نیست و برای کسی کاری نمیتواند بکند و همهی امور تنها بدست خداست. همچنین ایامی که در آن آیات قهر و غلبهی الهی ظاهر شده و قوم نوح، عاد و ثمود به هلاکت افتادند. نیز ایامی که آیات رحمت و نعمتهای الهی به صورت خاص جلوهگر شده است. مانند روزی که حضرت نوح و یارانش از کشتی بیرون آمده و مشمول سلام و برکات الهی شدند. و روزی که حضرت ابراهیم خلیل از آتش نمرود نجات پیدا کرد.
در روایتی از پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآله) ذکر شده که منظور از ایام الله، ایام نعمت و عذاب الهی است: أیَّامُ اللَّهِ نَعْمَاؤُهُ وَ بَلَاؤُهُ.منظور از ایام الله نعمتها و بلاهای خداوند است.
در دو نمونه روایت دیگر هم از باب ذکر اکمل مصادیق به ایام الله پرداخته شده است:
أیَّامُ اللَّهِ ثَلَاثَةٌ یَوْمُ یَقُومُ الْقَائِمُ وَ یَوْمُ الْکَرَّةِ وَ یَوْمُ الْقِیَامَةِ.ایام الله سه روز است، روزی که امام زمان قیام کند، روز رجعت و روز قیامت.
أیَّامُ اللَّهِ ثَلَاثَةٌ یَوْمُ الْقَائِمِ وَ یَوْمُ الْمَوْتِ وَ یَوْمُ الْقِیَامَةِ. ایام الله سه روز است. روزی که امام زمان قیام کند، روز مرگ و روز قیامت.
چرا اهل ذکر، ایام الله را به دیگران متذکر میشوند؟ در زندگی دنیایی، انسان در معرض غفلت از یاد خدا و توجه به مادیات قرار میدهد. لذا ممکن است از عذاب الهی خود را ایمن ببینند و بیپروا به گناه و معصیت بپردازند. همچنین ممکن است لطفهای ویژهی خدا در حق مؤمنین را فراموش کرده و از رحمتش ناامید گردند. روی همین اساس است که حضرت موسی مأمور بود که ایام الله را به قوم تذکر دهد و در اینجا هم اهل ذکر ایام الله را به مردم یاد آور میشوند.
وَ یُخَوِّفُونَ مَقَامَهُ: منظور از مقام خداوند، صفت ربوبیت اوست. در قرآن کریم آمده است: «وَ أَمَّا مَنْ خافَ مَقامَ رَبِّهِ وَ نَهَى النَّفْسَ عَنِ الْهَوى * فَإِنَّ الْجَنَّةَ هِیَ الْمَأْوى». و آن کس که از مقام پروردگارش ترسان باشد و نفس را از هوى بازدارد * قطعاً بهشت جایگاه اوست!
کلمهی «مقام» اسم مکان و به معنای جایی است که در آن جسمی بایستد. همچنان که اسم زمان و مصدر میمی هم دال بر همین معناست. البته گاهی اوقات به نوعی عنایت، صفات و احوال چیزی به محل قرار گرفتن آن اطلاق شده و به آن صفات و احوال، مقام و منزلت میگویند. همانند قول حضرت نوح به قوم خود که فرمود: «یَاقَوْمِ إِن کاَنَ کَبرَُ عَلَیْکمُ مَّقَامِى وَ تَذْکِیرِى بَِایَاتِ اللَّهِ فَعَلىَ اللَّهِ تَوَکَّلْت». «اى قوم من! اگر مقام من و تذکّراتم نسبت به آیات الهى، بر شما سنگین است، من بر خدا توکّل کردهام».
در رابطه با مقام خداوند هم موضوع از همین قرار است. یعنی صفت ربوبیت و سایر صفات کریمهی او همچون علم، قدرت، قهر، غلبه، رحمت و غضبش که همگی از لوازم ربوبیت اوست، به عنوان مقام الهی به شمار میآیند. پس مقام الهی که بندگان خوب خداوند از آن میترسند، همان مرحلهی ربوبیت او است که مبدأ رحمت و مغفرت او نسبت به مؤمنین و نیز مبدأ عذاب و عقاب شدید برای طاغین است.
قسمت بعدی: http://andiseh57.parsiblog.com/Posts/275 .... قسمت قبلی: http://andiseh57.parsiblog.com/Posts/272