شرح خطبه 222 نهج البلاغه / قسمت هفتم
بسم الله الرحمن الرحیم
بازدید کننده ی بزرگوار! جهت مطالعه ی بهتر و کامتر مطالب این وبلاگ می توانید به وب سایت :::هم اندیشی دینی::: مراجعه فرمایید.
خطبهی 222 از نهج البلاغهی امیرالمؤمنین (علیهالسلام) / قسمت هفتم
فَلَوْ مَثَّلْتَهُمْ لِعَقْلِکَ (اگرآنها در ذهن خود تصور کنی) فِی مَقَاوِمِهِمُ الْمَحْمُودَةِ (در مقامهای پسندیدهی آنها) وَ مَجَالِسِهِمُ الْمَشْهُودَةِ (و مجالسی که مشهود ملائکهی مقرّبین است) وَ قَدْ نَشَرُوا دَوَاوِینَ أَعْمَالِهِمْ (در حالی که دیوانهای اعمال خود را گسترش دادهاند) وَ فَرَغُوا لِمُحَاسَبَةِ أَنْفُسِهِمْ (و خود را برای محاسبهی نفس فارغ کردهاند) عَلَى کُلِّ صَغِیرَةٍ وَ کَبِیرَةٍ أُمِرُوا بِهَا (بر هر کوچک و بزرگی که به آن امر شده) فَقَصَّرُوا عَنْهَا (اما از انجام آن باز ماندهاند) أوْ نُهُوا عَنْهَا فَفَرَّطُوا فیهَا (یا هر کوچک و بزرگی که از آن نهی شدهاند و در ترک آن کوتاهی کردهاند) وَ حَمَّلُوا ثِقَلَ أوْزَاِرِهمْ ظُهُورَهُمْ (سنگینی بارهای خود را بر پشت خود حمل کرده) فَضَعُفُوا عَنِ الِاسْتِقْلَالِ بِهَا (و خود را از حمل آن ضعیف و ناتوان دیدهاند.) فَنَشَجُوا نَشِیجاً (پس بنابراین با صدای بلند ناله و گریه سردادهاند آن هم چه گریستنی!) وَ تَجَاوَبُوا نَحِیباً (در همین حال ناله و غصه و با گریهی شدید به یکدیگر جواب میدهند) یَعِجُّونَ إِلَى رَبِّهِمْ مِنْ مَقَامِ نَدَمٍ وَ اعْتِرَافٍ (در جایگاه اعتراف به گناه و پشیمانی، به درگاه الهی صدا به ناله و تضرع بلند میکنند.)
شرح و توضیح:
مَقَاوِمِهِمُ الْمَحْمُودَةِ: مقامات عبودیت و تذللی که خدای متعال آنها را به خاطر قیام به این حالات ستوده است.
مَجَالِسِهِمُ الْمَشْهُودَةِ:منظور از مشاهد مشهوده، مجالس عبادت آنهاست که مشهود فرشتگان مقرب درگاه الهی است. خداوند متعال در رابطه با نماز صبح میفرماید: «وَ قُرْآنَ الْفَجْرِ إِنَّ قُرْآنَ الْفَجْرِ کانَ مَشْهُوداً». مفسرین در این رابطه میفرمایند نماز صبح که از آن به قرآن فجر یاده شده مشهود دو گروه از ملائکه یعنی ملائکهی روز و شب است. پر واضح است که در این شهود اثر خاصی مترتب است و آن مضاعف شدن ثواب آن نماز نسبت به نمازهای دیگر است.
وَ قَدْ نَشَرُوا دَوَاوِینَ أَعْمَالِهِمْ: منظور از این جمله که دیوان اعمال خود را جلو روی خود باز کردهاند کنایهای است از محاسبهی اعمال و توجه به عاقبت رفتارشان. برخی از مردم به جای آنکه متوجه عیوب خود بوده و در صدد اصلاح آن بر آیند، متمرکز در عیوب دیگران میشوند و سعی دارند ذرهبین ریزبینی را متمرکز در اشتباهات رفتاری دیگران کنند. چنین افرادی مدام مشغول نقد جامعه و مردم هستند بدون آنکه درنگی هم در رفتار خود داشته باشند.
امام محمد باقر (علیهالسلام) میفرماید: کسی که به عیوب خود نگاه کند، از توجه به عیوب دیگران باز میماند. مَنْ نَظَرَ فِی عَیْبِ نَفْسِهِ اشْتَغَلَ عَنْ عَیْبِ غَیْرِهِ … وَ مَنْ نَظَرَ فِی عُیُوبِ النَّاسِ ثُمَّ رَضِیَهَا لِنَفْسِهِ فَذَلِکَ الْأحْمَقُ بِعَیْنِهِ.
امیرالمؤمنین (علیهالسلام) هم میفرماید: ای مردم! خوشا به حال کسی که توجه به عیب خود، او را از توجه به عیوب دیگران غافل کند. یَا أَیُّهَا النَّاسُ طُوبَى لِمَنْ شَغَلَهُ عَیْبُهُ عَنْ عُیُوبِ النَّاسِ.
وَ حَمَّلُوا ثِقَلَ أوْزَاِرِهمْ ظُهُورَهُمْ . . . : یکی از ویژگیهای اهل ذکر نگاه واقع بینانه به اعمال و رفتار خود است. آنها همواره در درگاه الهی خود را مقصر و گنه کار میبینند. علت این نگرش آن است که از یک طرف آگاه به مقام خدای متعال و ارزش نعمتهای او هستند و از طرف دیگر برای عبادات و طاعات خود هم ارزشی قائل نیستند. آنها میبینند که هر عبادتی انجام دهند باز هم نتوانستهاند حق عبادت خداوند را به جای آورند و هر مقدار هم شکر گذاری کنند، باز در تشکر از او کوتاهی کردهاند. روی همین حساب است که همواره خود را گنهکار میبینند و از این گناه به درگاه الهی استغفار میکنند.
در این میان عدهای که مقام خدا و نعمتهای او را کوچک به شمار میآورند؛ مبتلا به خود بینی و توهم شده و گمان میکنند با اندک عبادتی که دارند منتی هم بر گردن خدا پیدا کردهاند! وقتی با این افراد معاشرت میشود به وضوع میبینیم که به راحتی گناه میکنند و در عین حال خود را از بندگان صالح و پاک الهی میدانند! چنین افرادی اگر در زندگی دنیا از این توهم بیرون نیایند، دست نامرئی مرگ آنها را با واقعیت درونیشان آشنا میسازد و زمانی به واقعیت دورنی خود پیمیبرند که کار از کار گذشته است.
وَ تَجَاوَبُوا نَحِیباً: وقتی اهل مصیبت به یکدیگر میرسند مصیبتهای خود را تازه میبینند و شروع به گریه و زاری میکنند. اهل ذکر هم وقتی مؤمنین واقعی را میبینند آنها هم شریک غمهای خود میبینند. لذا اشک ماتم در چشمانشان جمع میشود و در این گریهی مقدّس با یکدیگر همراهی میکنند. قسمت بعدی: http://andiseh57.parsiblog.com/Posts/280 ..... قسمت قبلی: http://andiseh57.parsiblog.com/Posts/277