شرح خطبه 222 نهج البلاغه / قسمت نهم
بسم الله الرحمن الرحیم
بازدید کننده ی بزرگوار! جهت مطالعه ی بهتر و کامتر مطالب این وبلاگ می توانید به وب سایت :::هم اندیشی دینی::: مراجعه فرمایید.
خطبهی 222 از نهج البلاغهی امیرالمؤمنین (علیهالسلام) / قسمت نهم
یَتَنَسَّمُونَ بِدُعَائِهِ رَوْحَ التَّجَاوُزِ (با دعا و مناجات خداوند، نسیم طیب و پاک در گذشتن از گناهان را استشمام میکنند) رَهَائِنُ فَاقَةٍ إِلَى فَضْلِهِ (در گرو نیاز به درگاه فضل الهیاند) وَ أُسَارَى ذِلَّةٍ لِعَظَمَتِهِ (اسیران تواضع در برابر عظمت او هستند) جَرَحَ طُولُ الْأسَى قُلُوبَهُمْ (مجروح کرده است اندوه طولانی قلوب آنها را) وَ طُولُ الْبُکَاءِ عُیُونَهُمْ (و مجروح کرده گریههای طولانی چشمانشان را) لِکُلِّ بَابِ رَغْبَةٍ إِلَى اللَّهِ مِنْهُمْ یَدٌ قَارِعَةٌ (برای هر باب تقربیبه درگاه الهیاز ناحیهی ایشان دستی کوبنده است) یَسْألُونَ مَنْ لَا تَضِیقُ لَدَیْهِ الْمَنَادِحُ (سؤال میکنند از کسی که تنگ نیست نزد او مکانهای وسیع) وَ لَا یَخِیبُ عَلَیْهِ الرَّاغِبُونَ (و نا امید نمیشوند در درگاه او، رغبت کنندگان) فَحَاسِبْ نَفْسَکَ لِنَفْسِکَ (پس محاسبه کن نفس خود را برای خود) فَإِنَّ غَیْرَهَا مِنَ الْأنْفُسِ لَهَا حَسِیبٌ غَیْرُکَ (پس به درستی که برای غیر آن نفس از نفسهای دیگر، حسابرسی غیر از تو است).
شرح و توضیح:
یَتَنَسَّمُونَ بِدُعَائِهِ رَوْحَ التَّجَاوُزِ:با دعا و مناجات خداوند، نسیم طیب و پاکی را استشمام کرده و به خاطر عفو الهی از تقصیرات و گناهانشان، هم و غمّشان برطرف میگردد. التَّنَسُّمُ: تَنَسَّمَ فلانٌ العلمً و الخبرَ ای تلطّف فی التماسه شیئا فشیئا کهبوب النسیم. تنسّم به معنای درخواست همراه با ظرافت است. همانند وزیدن نسیم.
با در نظر گرفتن این معنای عبارت را اینگونه معنا میکنیم: اهل ذکر با ادب و ضرافت دست نیاز به درگاه الهی بلند میکنند و از او نسیم رحمت درگذشتن از گناهانشان را میخواهند.
تنسم معنای دومی هم دارد که با توجه به آن عبارت فوق به گونهای دیگر ترجمه میشود: التَّنَسُّمُ: طلب النّسیم و استنشاقه و قد نسمت الرّیحُ تَنْسِمُ نَسَماً و نَسِیماً. تنسّم به معنای طلب نسیم و بوییدن آن است.
با دعا و مناجات به درگاه خداوند، نسیم طیب و پاک در گذشتن از گناهان را استشمام میکنند.
لِکُلِّ بَابِ رَغْبَةٍ إِلَى اللَّهِ مِنْهُمْ یَدٌ قَارِعَةٌ: منظور از بابهای رغبت، انواع عبادات و اموری هستند که انسان را به خدا نزدیک میکنند. حضرت در این عبارت در صد بیان جدیّت و خستگیناپذیری آنها در طلب حاجت به درگاه الهی است. جدیت در دعا و نیایش و نیز اصرار مؤدبانه در طلب حاجت، نشانگر اوج امید انسان به درگاه الهی و معرفت او به رحمت واسعهی اوست. امام صادق (علیهالسلام) در این رابطه میفرماید: حاجتت را از خداوند درخواست کن و در طلب حاجت هم اصرار داشته باش. همانا خداوند اصرار مؤمنین را دوست دارد. »حَاجَتَکَ وَ أَلِحَّ فِی الطَّلَبِ فَإِنَّ اللَّهَ یُحِبُّ إِلْحَاحَ الْمُلِحِّینَ مِنْ عِبَادِهِ الْمُؤْمِنِینَ.»
امام محمد باقر (علیهالسلام) هم میفرماید: به خدا قسم بندهی مؤمنی در دعای خود اصرار نمیورزد، مگر آنکه خداوند حاجتش را برآورده میسازد. «وَ اللَّهِ لَا یُلِحُّ عَبْدٌ مُؤْمِنٌ عَلَى اللَّهِ فِی حَاجَتِهِ إِلَّا قَضَاهَا لَهُ.»
یَسْألُونَ مَنْ لَا تَضِیقُ لَدَیْهِ الْمَنَادِحُ: مقصود از این کلام، وجود انگیزهای خاص در درخواست از خداوند متعال نزد اهل ذکر است.آنها میدانند که خدای تعالی دریای کرمش وسیع بوده و با درخواست نیازمندان در تنگنا قرار نمیگیرد. سرّ مطلب هم آن است که او غنی محض بوده هیچ گونه بخل هم در حریم قدس او راه ندارد. روی همین حساب اهل ذکر در درخواست از خداوند کوتاهی نمیکنند و هر نیازی که دارند بدون نگرانی از خدای تعالی درخواست میکنند.
فَحَاسِبْ نَفْسَکَ لِنَفْسِکَ: نفست را برای خودت محاسبه کن تا قبل از آن که دیگران به حساب نفست رسیدگی کنند. کسی که در دنیا به حساب نفس خود میرسد میتواند اشتباهات اعتقادی و رفتاری خود را کشف کند و برای حل آنها چاره جویی نماید. اما کسی که از محاسبهی نفس خود در غفلت است، به زودی دیگران را میبیند که با دقّت به حسابت نفسش رسیدگی میکنند و به خاطر اشتباهاتش مورد بازخواستش قرار میدهند.
فَإِنَّ غَیْرَهَا مِنَ الْأنْفُسِ لَهَا حَسِیبٌ غَیْرُکَ: خداوند متعال در این رابطه میفرماید: إِنَّ إِلَیْنَا إِیَابهَُمْ * ثمَُّ إِنَّ عَلَیْنَا حِسَابهَُم.به یقین بازگشت همه آنان به سوى ماست * و مسلّماً حسابشان (نیز) با ماست!
قسمت بعدی: http://andiseh57.parsiblog.com/Posts/284 .... قسمت قبلی: http://andiseh57.parsiblog.com/Posts/280
پی نوشتها: . وسائلالشیعة، جلد7، صفحهی60 . وسائلالشیعة، جلد7، صفحهی58. . سورهی مبارکهی غاشیه، آیات 25 و 26.