درس هایی از معاد (سکرات موت)
بسم الله الرحمن الرحیم
بازدید کننده ی بزرگوار! جهت مطالعه ی بهتر و کامتر مطالب این وبلاگ می توانید به وب سایت :::هم اندیشی دینی::: مراجعه فرمایید.
سلسله درسهایی از معاد
درس هفتم: سکرات موت
هنگام نزدیک شدن مرگ، انسان آیندی خود را میبیند و به حالاتی دست پیدا میکند که کسی از آن آگاهی ندارد. در چنین حالتی انسان هیچ توجهی به اطراف خود ندارد و در حالی که چشمش باز است اطرافیان خود را نمیشناسد و صدایشان را نمیشنود. سکرات مرگ حالتی شبیه به بیهوشی است و این حالت برای هر انسانی یک بار بیشتر رخ نمیدهد و حالت بسیار حساس و سرنوشتسازی است. البته این حالت برای مؤمن و کافر متفاوت است.
مطلب دیگر در رابطه با سکرات موت: وقتی بنا شد که نفس انسان از بدن و دنیا جدا شود، حالت مخصوصی به او دست میدهد. از یک طرف به تدریج جذبههای مرگ انسان را به سوی عالم دیگر میکشاند و از طرف دیگر به خاطر انس به دنیا و وحشت از عالم دیگر، توجهش به دنیا برمیگردد. به این حالت دوگانه که یک لحظه با آن عالم رو به رو میشود و یک لحظه با این دنیا، سکرات میگویند.
در قرآن کریم در رابطه با سکرات موت چنین آمده: وَ جاءَتْ سَکْرَةُ الْمَوْتِ بِالْحَقِّ ذلِکَ ما کُنْتَ مِنْهُ تَحیدُ؛ و سرانجام، سکرات (و بیخودى در آستانه) مرگ به حق فرا مىرسد (و به انسان گفته مىشود:) این همان چیزى است که تو از آن مىگریختى.
چون سکرات از جنس عالم دیگر است با مقیاسهای این دنیا نمیتوان به واقع آن را معرفی کرد. حضرت امیرالمؤمنین (علیهالسلام) در این رابطه میفرماید: «وَ إِنَ لِلْمَوْتِ لَغَمَرَاتٍ هِیَ أفْظَعُ مِنْ أنْ تُسْتَغْرَقَ بِصِفَةٍ أوْ تَعْتَدِلَ عَلَى عُقُولِ أهْلِ الدُّنْیَا؛ برای مرگ گردابهایی است که دشوارتر از آن است که به وصف آید و یا این که به عقلهای مردم دنیا خطور کند.»
یکی از منظرههایی که انسان در سکرات موت میبیند مشاهدهی حقیقت برزخی و صورت ملکوتی «مال»، «فرزندان» و «عمل» است. او ابتدا رو به عمل خود کرده و میگوید: به خدا قسم در دنیا به تو حریص و بخیل بودم. حال سهم من از تو چیست؟ مال در پاسخ میگوید: به اندازهی کفن خود از من بردار! آنگاه رو به سوی فرزندانش میکند و میگوید: به خدا قسم شما را دوست داشتم و حامی شما بودم. اکنون بهرهی من از شما چیست؟ آنها میگویند: ما تو را تا کنار قبر میبریم و در آنجا دفن میکنیم. سپس رو به سوی عمل خود کرده و میگوید: به خدا قسم من نسبت به تو بیاعتنا بودم و تو بر من گران و سنگین بودی. اینک بهرهی من از تو چیست؟ عمل در پاسخ میگوید: من در قبر و قیامت همنشین تو خواهم بود تا هر دو به پیشگاه پروردگار عرضه شویم.
در آستانهی ترک دنیا کم کم پردهها از جلو چشم انسان کنار میرود و انسان بیشتر از هر موقع دیگر به حقیقت اعمال و خواستههای خود توجه میکند و دید او وسعت بیشتری مییابد. در این لحظات نگاهی به اعمال و گذشتهی خود میاندازد و بر فرصتهای از دست رفتهی خود افسوس میخورد.
پی نوشت: ـ سورهی ق 19
«««مطلب قبلی مطلب اوّل مطلب بعدی»»»