درس هایی از معاد (قبر)
بسم الله الرحمن الرحیم
بازدید کننده ی بزرگوار! جهت مطالعه ی بهتر و کامتر مطالب این وبلاگ می توانید به وب سایت :::هم اندیشی دینی::: مراجعه فرمایید.
سلسله درسهایی از معاد
درس دوازدهم: قبر
کلام هر روزهی قبر ـ امام صادق (علیهالسلام) میفرماید: همانا قبر در هر روز کلامی دارد. میگوید: من خانهی غربت هستم. من خانهی وحشت هستم. من خانهی کِرمها هستم. من قبر هستم. من باغی از باغهای بهشت یا حفرهای از حفرههای آتش هستم؛ إِنَّ لِلْقَبْرِ کَلَاماً فِی کُلِّ یَوْمٍ یَقُولُ أَنَا بَیْتُ الْغُرْبَةِ أَنَا بَیْتُ الْوَحْشَةِ أَنَا بَیْتُ الدُّودِ أَنَا الْقَبْرُ أَنَا رَوْضَةٌ مِنْ رِیَاضِ الْجَنَّةِ أَوْ حُفْرَةٌ مِنْ حُفَرِ النَّار.
عذاب قبر، کفارهی گناهان ـ پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآله) میفرماید: عذاب قبر برای مؤمن کفاره و پوشانندهی نعمتهایی است که ضایع کرده است؛ ضَغْطَةُ الْقَبْرِ لِلْمُؤْمِنِ کَفَّارَةٌ لِمَا کَانَ مِنْهُ مِنْ تَضْیِیعِ النِّعَم.
سؤال و جواب در قبر ـ به عقیدهی گروهی از کارشناسان سؤال قبر ویژهی دو گروه است. کسانی که ایمان محض یا کفر محض هستند و سایر مردم به حال خود رها میشوند. دلیل آنها هم برخی روایتها است. از جمله روایت امام صادق (علیهالسلام) که میفرماید: لَا یُسْأَلُ فِی الْقَبْرِ إِلَّا مَنْ مَحَضَ الْإِیمَانَ مَحْضاً أَوْ مَحَضَ الْکُفْرَ مَحْضاً وَ الْآخَرُونَ یُلْهَوْنَ عَنْهُمْ.برخی دیگر از کارشناسان از جمله آیت الله جوادی آملی، بر این عقیده هستند که سؤال و جواب قبر برای همگان است. دلیل آنها هم روایتهایی است که همهی انسانها را مشمول سؤال و جواب میداند.
یکی از آن روایتها چنین است: در قبر از میت در مورد پنج چیز سؤال میشود. از نماز، زکات، حجّ، روزه و ولایت ما اهل بیت. ولایت به آن چهار چیز از گوشهی قبر میگوید: در هر کدام از شما که نقصی باشد، من آن را تکمیل میکنم.
ظاهر این روایت که پرسش از اعمال را مطرح مینماید این است که سؤال و جواب قبر همگانی است. و الله اعلم!
کسانی که دفن نمیشوند ـ تا اینجا سخن از سؤال و جواب در قبر و عذاب و آسایش قبر بود. حال تکلیف کسانی که در بیابان یا دریا میافتند و پیکرشان هیچ وقت دفن نمیشود چپیست؟ در جواب به این سؤال چنین میگوییم: همهی کسانی که از دنیا میروند باید پاسخگوی اعمالشان باشند و برای پاسخگویی به اعمال، قبر موضوعیت و مدخلیتی ندارد. منتهی چون در غالب موارد، میت را در قبر میگذارند، از باب تغلیب از حوادث بعد از مرگ به عنوان حوادث قبر یاد میکنند.
پی نوشتها: . الکافی، جلد3، صفحهی241 . بحارالأنوار، جلد6، صفحهی221. . الکافی، جلد3، صفحهی235. . الکافی، جلد3، صفحهی241
«««مطلب قبلی »مطلب اوّل« مطلب بعدی»»»