درس هایی از معاد (میهمانی که میزبان خویشتن است)
بسم الله الرحمن الرحیم
بازدید کننده ی بزرگوار! جهت مطالعه ی بهتر و کامتر مطالب این وبلاگ می توانید به وب سایت :::هم اندیشی دینی::: مراجعه فرمایید.
سلسله درسهایی از معاد
درس سیزدهم: میهمانی که میزبان خویشتن است
اعمال و عقاید همهی ما انسانها دارای حقیقتی غیر از حقیقت مادی خود است. این حقیقت را صورت برزخی میگویند. هر کس در دنیا به باطن خود بنگرد آن را بالقوّه پر از انواع موذی و درنده میبیند، که با یک لحظه غفلت ممکن است او را بدرند و یا نیش بزنند، اما بیشتر مردم با سرگرم شدن به دنیا از مشاهدهی حقیقت حقیقت خود غافلهستند و خویشتن را از یاد بردهاند. روی همین حساب است که میبینیم اینگونه افراد از خلوت و تنهایی با خود در هراس هستند و با انواع مشغولیتهای دنیا در صدد فرار از خویشتن خویش هستند؛ اما وقتی او را در قبر گذاشتند پردههای غفلت کنار میروند و همهی آن صفات مذموم به شکلهای اصلی خود برای وی پدیدار خواهند شد. وقتی چشم باز میکند در اطراف خود مار و افعی و پلنگ و جانواران دیگری را میبیند که حتی تحمل دیدن چهرهی کریه آنها را هم ندارد، تا چه رسد به معاشرت با آنها! اینها در واقع شکلهای برزخی اعمال او هستند که به شکل عذاب قبر برای او ظاهر میشوند و تا قیامت همراهش خواهند بود.
همچنین ملکات پسندیده و صفات حمیده برای انسان پرهیزکار باغی از باغهای بهشت و همنشینهایی زیبا روی پدید میآورند، که تا قیامت در کنارش خواهند بود.
در قرآن کریم آمده است: «إِنَّ الَّذِینَ یَأْکُلُونَ أَمْوَالَ الْیَتَامَى ظُلْمًا إِنَّمَا یَأْکلُُونَ فىِ بُطُونِهِمْ نَارًا؛ کسانى که اموال یتیمان را به ظلم و ستم مىخورند، (در حقیقت،) تنها آتش مىخورند». در روایت چنین آمده است: همانا آن، اعمال شما است که به سوی شما برمیگردد «إنَّمَا هِیَ أعْمَالُکُمْ تُرَدُّ إِلَیْکُم». همچنین در مورد بهشت چنین آمده: بهشت سرزمینی است که نهالهای آن که به دست بشر غرس میشود، ذکر «سبحان الله» است. «الجنة قیعان و غراسها سبحان ربی العظیم و بحمده»
پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآله) به قیس چنین میفرماید: ای قیس! به ناچار همراهی خواهی داشت که با تو دفن میشود. او زنده است و تو در حالی که مردهای با او دفن میشوی. اگر نیک و گرامی باشد، مایهی احترام تو خواهد شد و اگر پست و نفرت آور باشد به تو بدی خواهد کرد. آن موجود زنده فقط با تو محشور میشود و از تو فقط در مورد او سؤال میشود. پس همنشین خود را صالح قرار بده چرا که اگر صالح باشد با او انس میگیری و اگر فاسد باشد از او وحشت خواهی داشت و او کسی جز عمل تو نیست.
کوتاه سخن آنکه میزبان انسان در قبر عقیده، اوصاف و اعمال او است. اگر آدمی آتش میخورد یا از زقّوم میچشد، خود به همراه برده است و اگر در باغی از باغهای بهشت مینشیند نهالهای آن را خود کِشته و پرورده است. بنابراین، هم خود، میزبان و هم خود، میهمان است و بر سر سفرهی خویش نشسته است.