درس هایی از معاد (برتری نوشته عالم بر خون شهید)
بسم الله الرحمن الرحیم
بازدید کننده ی بزرگوار! جهت مطالعه ی بهتر و کامتر مطالب این وبلاگ می توانید به وب سایت :::هم اندیشی دینی::: مراجعه بفرمایید.
سلسله درسهایی از معاد
درس هفدهم: برتری نوشته عالم بر خون شهید
با کاوش در آیات و روایات در مییابیم که مقام شهید و شهادت، مقامی بس ارجمند است. نام «شهید» از نام خدای متعال گرفته شده و شهید مظهر اسم مبارک خداوند متعال است. این نام در جای جای قرآن آمده است: «إِنَّ اللَّهَ عَلى کُلِّ شَیْءٍ شَهید»، «وَ اللَّهُ عَلى کُلِّ شَیْءٍ شَهید».و …
آیاتی که این نام بزرگ در آنها آمده در برگیرندهی نکات معرفتی و عقیدتی بسیاری است؛ از طرفی در احادیث اسلامی نیز والاترین مقام در شأن شهید بیان شده است. البته مقام شهدا هم یکسان نیست. این مقام بزرگ نسبت به افراد و ویژگیها و درجات اخلاص، ایمان و پارسایی آنها متفاوت است.
مقام ارجمند علم و عالم بر کسی پوشیده نیست. مراد از علم در اینجا هر دانشی است که در مسیر «لقاء الله» قرار گیرد و به او ختم شود. دانشی که در راه سعادت و شکوفایی فطرت انسان قرار گیرد، از مشکات نبوّت گرفته میشود، دل را نورانی سازد و جامعه را به نیکی رهنمون باشد.
دانشمندی که با این اهداف به نگارش میپردازد نوشتهی او بر خود شهید ترجیح دارد. امام صادق (علیهالسلام) میفرماید: در روز قیامت خداوند همهی مردم را در یک صحنه گرد میآورد، میزانهای اعمال نصب میگردد و خون «شهیدان» با نوشتهی «عالمان» سنجیده میشود. در نتیجه، نگاشتهی دانشمندان بر خون شهیدان ترجیح مییابد: «إِذَا کَانَ یَوْمُ الْقِیَامَةِ جَمَعَ اللَّهُ عَزَّوَجَلَّ النَّاسَ فِی صَعِیدٍ وَاحِدٍ وَ وُضِعَتِ الْمَوَازِینُ فَتُوزَنُدِمَاءُ الشُّهَدَاءِ مَعَ مِدَادِ الْعُلَمَاءِ فَیَرْجَحُ مِدَادُ الْعُلَمَاءِ عَلَى دِمَاءِ الشُّهَدَاءِ.»
در روایات اهل بیت (علیهمالسلام) هر کشتهای شهید به حساب نمیآید، کما اینکه هر علم و هر صاحب علمی ستودنی نیست. شهید کسی است که در میدان جنگ مشروع در «راه خدا» و جهت کسب «رضای الهی» کشده شود؛ عالم هم کسی است که خود و علمش در مسیر «لقاء الله» بوده و قبل از هر چیز با تواضع و فروتنی عامل به دانستههای خود باشد. پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهآله) میفرماید: کسی که به خاطر خدا یاد بگیرد، به خاطر خدا عمل کند و به خاطر خدا به دیگران بیاموزد، از او در ملکوت آسمانها با عظمت یاد میشود: «مَنْ تَعَلَّمَ لِلَّهِ وَ عَمِلَ لِلَّهِ وَ عَلَّمَ لِلَّهِ دُعِیَ فِی مَلَکُوتِ السَّمَوَاتِ عَظِیما».