درس هایی از معاد (تکامل روح انسان در پیچ و خم منازل آخرت)
بسم الله الرحمن الرحیم
بازدید کننده ی بزرگوار! جهت مطالعه ی بهتر و کامتر مطالب این وبلاگ می توانید به وب سایت :::هم اندیشی دینی::: مراجعه بفرمایید.
سلسله درسهایی از معاد
درس هجدهم: تکامل انسان در منازل آخرت
عالم برزخ مقدمه و رحمی است برای ورود انسان به عالم آخرت. در قرآن کریم در مورد قیامت چنین آمده: «یَوْمَ تُبَدَّلُ الْأَرْضُ غَیْرَ الْأَرْضِ وَ السَّماواتُ وَ بَرَزُوا لِلَّهِ الْواحِدِ الْقَهَّارِ؛ در آن روز که این زمین به زمین دیگر و آسمانها (به آسمانهاى دیگرى) مبدل مىشود و آنان در پیشگاه خداوند واحد قهار ظاهر مىگردند»!
در آن روز تمام آثار و ویژگیهای نظام دنیوی برچیده میشود و چیزی از آثار این نظام باقی نمیماند. از طرفی روح انسان که در قوس نزول وارد دنیا شده، تناسب خود با عالم بالا را از دست داده و به صورت موجودی متناسب با عالم دنیا در آمده است. برای اینکه روح بتواند در قوس صعود هم سنخ با نظام جدید عالم باشد، باید مراحل خاصی را سپری کند و از گردنههای مختلفی عبور نماید. عالم برزخ مکانی است که روح را از تعلّقات دنیوی آزاد و به عالم ملکوت نزدیکتر مینماید. در آن عالم، روح از کثرت دنیا نجات پیدا میکند و به تدریج وارد عالم وحدت میشود. روی همین حساب است که حضرت امیرالمؤمنین (علیهالسلام) در مورد دنیا میفرماید: «فِیحَلَالِهَاحِسَابٌوَفِی حَرَامِهَا عِقَاب؛در حلال آن حساب و در حرام آن عقاب است». یعنی هر مقدار که انسان به نعمتهای حلال دنیا تعلق خاطر داشته باشد، به همان نسبت در برزخ و بعد از آن برای کندن آن به زحمت میافتد.
بعد از مرگ انسان وارد سیر تکاملی جدیدی میشود و بعد از برزخ وارد محشر میشود و مواقف و منازل محشر را طی کرده و میزان و حساب و صراط را پشت سر میگذارد و بعد از عبور از این عوالم است که میتواند وارد بهشت لقای الهی گردد. هر کدام از این عوالم نظام خاصی دارند و با ورود انسان به آنها سرفصل جدیدی از تحول و تکامل او ورق میخورد.
البته تکامل روح در برزخ و قیامت تنها به معنای رفع حجاب و تعلقات دنیوی است و هرگز به معنای تغییر شخصیت او نخواهد بود. روی همین حساب حضرت امیرالمؤمنین (علیهالسلام) میفرماید: «فَإِنَّ الْیَوْمَ عَمَلٌ وَ لَا حِسَابَ وَ إِنَّ غَداً حِسَابٌ وَ لَا عَمَل؛ امروز روز عمل است و روز حساب نیست و فردا روز حساب است و امکان عمل نیست». دیگر در آن روز فرصت عمل و ارادهای جدید وجود ندارد، ولی به مرور با چهرههای دقیقتری از اعمال و نیات و عقاید خود روبهرو میشود.
تکامل روح با سعادت انسان تفاوت دارد. همهی انسانها از منازل آخرت از آثار دنیوی پاک میگردند و آمادهی ورود به عوالم دیگر میگردند. همه به سوی خدا در حرکت هستند، اما در این میان برخی به «سعادت» و «لقای مهر الهی» میرسند و برخی دیگر به «شقاوت» و «لقای قهر الهی» تنزل مییابند.
انسانهایی که در مسیر لقای مهر الهی در حرکت هستند در حشر و مواقف آن مشمول تزکیهی حضرت حق بوده و از ناپاکیها رهایی مییابند تا به بهشت او بار یابند؛ اما کسانی که در سیر لقای قهر الهی در حرکت هستند، از این تزکیهی الهی محروم خواهند بود و خود را در جهنم اعمال خویشتن خواهند یافت: «إِنَّ الَّذینَ یَشْتَرُونَ بِعَهْدِ اللَّهِ وَ أَیْمانِهِمْ ثَمَناً قَلیلاً أُولئِکَ لا خَلاقَ لَهُمْ فِی الْآخِرَةِ وَ لا یُکَلِّمُهُمُ اللَّهُ وَ لا یَنْظُرُ إِلَیْهِمْ یَوْمَ الْقِیامَةِ وَ لا یُزَکِّیهِمْ وَ لَهُمْ عَذابٌ أَلیم؛ کسانى که پیمان الهى و سوگندهاى خود را به بهاى ناچیزى مىفروشند، آنها بهرهاى در آخرت نخواهند داشت و خداوند با آنها سخن نمىگوید و به آنان در قیامت نمىنگرد و آنها را (از گناه) پاک نمىسازد و عذاب دردناکى براى آنها است.»