درس هایی از معاد: نفخ صور دوم در قرآن
بسم الله الرحمن الرحیم
بازدید کننده ی بزرگوار! جهت مطالعه ی بهتر و کامتر مطالب این وبلاگ می توانید به وب سایت :::هم اندیشی دینی::: مراجعه بفرمایید.
سلسله درسهایی از معاد
درس سی و دوم: نفخ صور دوم در قرآن
هنگامی که حضرت اسرافیل برای بار دوم در صور میدمد، موجودات زنده میشوند، انسانها سر از خاک بیرون میآویند و گروه گروه در محضر عدل الهی حاضر میشوند. آیات زیادی از قرآن کریم در رابطه با نفخهی دوم است که به برخی از آنها اشاره میشود:
وَ یَوْمَ یُنْفَخُ فِی الصُّورِ فَفَزِعَ مَنْ فِی السَّماواتِ وَ مَنْ فِی الْأَرْضِ إِلاَّ مَنْ شاءَ اللَّهُ وَ کُلٌّ أَتَوْهُ داخِرینَ؛ و (به خاطر آورید) روزى را که در «صور» دمیده مىشود، و تمام کسانى که در آسمانها و زمین هستند در وحشت فرو مىروند، جز کسانى که خدا خواسته و همگى با خضوع در پیشگاه او حاضر مىشوند.
وَ نُفِخَ فِی الصُّورِ فَإِذا هُمْ مِنَ الْأَجْداثِ إِلى رَبِّهِمْ یَنْسِلُونَ؛ (بار دیگر) در «صور» دمیده مىشود، ناگهان آنها از قبرها شتابان به سوى (دادگاه) پروردگارشان مىروند!
فَإِذا نُفِخَ فِی الصُّورِ فَلا أَنْسابَ بَیْنَهُمْ یَوْمَئِذٍ وَ لا یَتَساءَلُونَ؛ هنگامى که در «صور» دمیده شود، هیچ یک از پیوندهاى خویشاوندى میان آنها در آن روز نخواهد بود و از یکدیگر تقاضاى کمک نمىکنند (چون کارى از کسى ساخته نیست)!
یَوْمَ یُنْفَخُ فِی الصُّورِ فَتَأْتُونَ أَفْواجاً؛ روزى که در «صور» دمیده مىشود و شما فوج فوج (به محشر) مىآیید!
فَإِذا نُقِرَ فِی النَّاقُورِ * فَذلِکَ یَوْمَئِذٍ یَوْمٌ عَسیرٌ؛ هنگامى که در «صور» دمیده شود * آن روز، روز سختى است.
فَإِذا جاءَتِ الصَّاخَّةُ * یَوْمَ یَفِرُّ الْمَرْءُ مِنْ أَخیهِ * وَ أُمِّهِ وَ أَبیهِ * وَ صاحِبَتِهِ وَ بَنیهِ * لِکُلِّ امْرِئٍ مِنْهُمْ یَوْمَئِذٍ شَأْنٌ یُغْنیهِ؛ هنگامى که آن صداى مهیب بیاید * در آن روز که انسان از برادر خود مىگریزد * و از مادر و پدرش * و زن و فرزندانش * در آن روز هر کدام از آنها وضعى دارد که او را کاملًا به خود مشغول مىسازد!
معاد جسمانی
با توجه به آیات قرآنی مسلّم است که معاد جسمانی است. هنگام دمیده شدن در صور انسانها سر از قبر بیرون میآورند و در محشر حاضر میشوند. «قالَ مَنْ یُحْیِ الْعِظامَ وَ هِیَ رَمیمٌ * قُلْ یُحْییهَا الَّذی أَنْشَأَها أَوَّلَ مَرَّةٍ وَ هُوَ بِکُلِّ خَلْقٍ عَلیمٌ؛ گفت: چه کسى این استخوانها را زنده مىکند در حالى که پوسیده است؟! * بگو: همان کسى آن را زنده مىکند که نخستین بار آن را آفرید و او به هر مخلوقى داناست!».
ذکر دو نکته:
1 ـ این جسم در سیر تکامی خود متناسب با عالم قیامت میشود. همانگونه که روح انسان در مسیر رسیدن به محشر عوامل مختلفی را طی میکند تا از صورتهای «وجه الأرضی» و جلوههای دنیوی پاک شود؛ به همان صورت هم جسم انسان با ویژگی خاصی محشور میشود که از حالات دنیوی تهی بوده و منطبق با شرایط زندگی در آن عالم باشد.
2 ـ جسم انسان در آن عالم کاملا متأثر از ویژگیهای روحی او است. به عبارت دیگر آن عالم همانند دنیا نیست که صورت ظاهری همه به شکل انسان باشند. در آن عالم تنها اعمال و عقاید انسان است که تعیین کنندهی شکل و قیافهی جسم او خواهد بود. در آن روز هر انسانی به صورت اخلاق و ملکات درونی خویش محشور میشود. اگر کسی اهل عبادت بود و به اسرار آن دست یافت و به احکام آن عمل کرد در قیامت با زیباترین چهره محشور خواهد شد. اگر از افراد عادی بود و فقط به احکام ظاهری عمل میکرد به شکل انسانی محشور میشود که نور او تنها جلوی گامهای خودش را روشن میکند و اگر کسی اهل معصیت بود، به صورت همان ملکهای شکل میگیرد که آن را تحصیل کرده و با آن پرورده شده.
پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآله) در حدیثی میفرماید: ده صنف از امّت من پراکنده محشور خواهند شد. خداوند آنها را از سایر مردم جدا و انگشت نما ساخته است. (آن حضرت بعد از برشمردن آن خصوصیات، میفرماید) اما آنان که به شکل بوزینهاند، «سخنچینان» هستند. آنان که به شکل خوک هستند، «حرام خواران» میباشند. آنان که سرهایشان به زیر است و بر چهره کشیده میشوند، «ربا خواران» هستند. اما کوران همانا حکمرانان ستمگر هستند. کسانی که کر و لال هستند، «ریاکاران در عمل» هستند. آنان که زبانها به دندان میجوند، «دانشمندان و داوران بدون عمل» هستند. آنان که دست و پاهایشان قطع شده، «آزار دهندگان همسایه» هستند. آنان که بر شاخههای آتش آویزانند «سعایتگران» هستند که سخن مردم را به سلطان ستمگر گویند. آنان که بدبو از مردارند، کسانی هستند که از شهوتها و لذتها کام دل میگیرند، لیکن «حق خدا را که در اموالشان است نمیدهند» و آنان که لباس آتشین در بردارند، کسانی هستند که «فخر فروش و خیال گرا» میباشند.