درس هایی از معاد (مدت حسابرسی در قیامت)
بسم الله الرحمن الرحیم
بازدید کننده ی بزرگوار! جهت مطالعه ی بهتر و کامتر مطالب این وبلاگ می توانید به وب سایت :::هم اندیشی دینی::: مراجعه بفرمایید.
سلسله درسهایی از معاد
درس سی و ششم: مدّت حسابرسی در قیامت
از آیات و روایات استفاده میشود که مدت حسابرسی در روز قیامت، پنجاه هزار سال است: «تَعْرُجُ الْمَلائِکَةُ وَ الرُّوحُ إِلَیْهِ فی یَوْمٍ کانَ مِقْدارُهُ خَمْسینَ أَلْفَ سَنَةٍ؛ ی مقرّب خداوند] به سوى او عروج مىکنند در آن روزى که مقدارش پنجاه هزار سال است!». فرشتگان و روح [فرشته
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان چنین میفرماید: منظور از روزى که مقدارش پنجاه هزار سال است، به طورى که از سیاق آیات بعدى بر مىآید، روز قیامت است، و مراد از این مقدار این است که اگر آن روز با روزهاى دنیا و زمان جارى در آن تطبیق شود، معادل پنجاه هزار سال دنیا مىشود، (نه اینکه در آنجا هم از گردش خورشید و ماه سالهایى شمسى و قمرى پدید مىآید) منظور از عروج ملائکه و روح به سوى خدا در آن روز، رجوع آنها است به سوى خداى تعالى در هنگامى که همهی عالم به سوى او بر مىگردند، چون روز قیامت روزى است که اسباب و وسائط از بین مىرود و روابط بین آنها و بین مسبّباتشان مرتفع مىگردد و ملائکه که وسائط موکّل بر امور عالم و حوادث هستىاند هنگامى که سببیّت بین اسباب و مسبّبات قطع گردد و آن را خداوند زایل گرداند و همه به سوى او برگردند.
قیامت پنجاه موقف دارد و هر موفق آن هزار سال به درازا میانجامد: «فی یَوْمٍ کانَ مِقْدارُهُ أَلْفَ سَنَةٍ مِمَّا تَعُدُّونَ؛ در روزى که مقدار آن هزار سال از سالهایى است که شما مىشمرید». امام صادق (علیهالسلام) هم میفرماید: به حساب خود برسید قبل از آن که به حسابتان رسیدگی شود. همانا مواقف قیامت پنجاه موقف است و هر موقفی هزار سال به طول خواهد کشید. «ألَا فَحَاسِبُوا أَنْفُسَکُمْ قَبْلَ أَنْ تُحَاسَبُوا فَإِنَّ أَمْکِنَةَ الْقِیَامَةِ خَمْسُونَ مَوْقِفاً کُلُّ مَوْقِفٍ مُقَامُ أَلْفِ سَنَةٍ ثُمَّ تَلَا هَذِهِ الْآیَةَ فِی یَوْمٍ کانَ مِقْدارُهُ خَمْسِینَ أَلْفَ سَنَةٍ».
توجه: این توقف طولانی در قیامت و ناراحتیها و سختیهای آن برای کفّار و گنهکاران است و مؤمنین پاک، اینگونه معطل نمیشوند و سختی روز قیامت را نمیبینند.
پی نوشتها: . سورهی معارج، آیهی4. . تفسیر المیزان، جلد20، صفحهی8. . سورهی سجده، آیهی5. . مستدرکالوسائل، جلد12، صفحهی155.