سکوت حکیمانه
بسم االله الرحمن الرحیم
بازدید کننده ی بزرگوار! جهت مطالعه ی بهتر و کامتر مطالب این وبلاگ می توانید به وب سایت :::هم اندیشی دینی::: مراجعه بفرمایید.
سخنرانی کوتاه (4): سکوت حکیمانه
امیرالمؤمنین (علیهالسلام) در باب فضیلت سکوت و خاموشی میفرماید: «سکوت نشانهی هوشمندی و میوهی خرد است؛ الصَّمتُ آیَه النَّبلِ وَثَمَرَهُ العَقلِ.» سکوت زمانی ممدوح است که انسان در عین داشتن قدرت بر سخن گفتن، به خاطر مصلحت مهمتری که در میان میبیند لب به سخن باز نمیکند و چیزی نمیگوید. این مصلحت میتواند، خوف از «گناه و معصیت»، «قساوت قلب»، «ریاکاری و خودنمایی»، «قضاوت نابهجا و ناآگاهانه»، «بیاحترامی به دیگری»، و … باشد.
در روایات آمده است که سکوت موجب: «رانده شدن شیطان»، «جلب محبت دیگران»، «هیبت و شکوه»، «سالم ماندن از فتنهها و گرفتاریها»، «ازدیاد اندیشه»، «نورانی شدن دل» و … است.
چند نکته:
1) سکوت به عنوان اصل اولی در رفتار انسان مطرح است. البته گاهی اوقات سکوت نه تنها ممدوح نیست، بلکه گناه و معصیت بزرگی هم به شمار میآید. همانند جایی که نیاز است از دین خدا، سخن حق و یا مظلومی دفاع کنیم، اما در عین حال بدون جهت سکوت اختیار نماییم!
2) توصیه به سکوت هرگز به معنای ادا نکردن حق همنشین و دوری گزیدن از معاشرت صحیح با ارحام و دیگر خویشاوندان نیست. برخی از افراد به گونهای مفرطانه رفتار میکنند که به بهانهی توصیهی اسلام به سکوت، حق مهمان یا میزبان خود را ادا نمیکنند و با صحبتهای صمیمانه با دیگران رابطهی عاطفی برقرار نمیکنند. در مسائل اخلاقی مهم این است که انسان لجام گسیخته شروع به صحبت نکند و هنگام صحبت هم از ذکر خداوند غافل نشود. با رعایت این دو اصل، صحبت با همنشین نه تنها اشکالی ندارد، بلکه امری پسنده و مورد رضای الهی هم میباشد.
3) برخی از افراد که از هنر معاشرت صحیح با دیگران کمبهره هستند و نمیتوانند با سعهی صدر و رویی گشاده با مردم رفتار کنند؛ انزوا و کمتحملی خود را به حساب دین خدا میگذارند و دستور به سکوت را بهانهی رفتار ناصحیح خود قرار میدهند. اینگونه از افراد، نه تنها خود را از حضور در اجتماع دور نگه میدارند، بلکه موجب میشوند تا دیگران هم یا به دید فردی خشکه مذهب به آنها بنگرند و یا اینکه آنها را نماد دین دیده و از دین خدا روی گردان شوند!
4) دستور به سکوت، هرگز بدان معنا نیست که هنر سخن گفتن را در خود تقویت نکنیم و از تکنیکهای استخدام الفاظ بیبهره بمانیم. درست است که مؤمن کم حرف است، اما هنگام سخن، امیر کلام بوده و با دقت و ظرافت بهترین و زیباترین سخنان را بر زبان جاری میسازد.
پی نوشتها: . غرر الحکم، حدیث4222.