محبت و تکریم والدین
بسم الله الرحمن الرحیم
بازدید کننده ی بزرگوار! جهت مطالعه ی بهتر و کامتر مطالب این وبلاگ می توانید به وب سایت :::هم اندیشی دینی::: مراجعه بفرمایید
پاسخگویی به سؤالات جوانان (11) محبت و تکریم والدین
سؤال: دختری هستم اصلا رابطهام با پدر و مادرم خوب نیست. به نظر شما چه کار کنم؟ حتی سر موضوع کوچکی با هم دعوا می کنیم. چه کار کنم که بتوانم از زحمات پدر و مادرم قدردانی کنم؟
جواب: خدمت به پدر و مادر از بهترین خصلتهای یک انسان است. وقتی شما به والدین خود خدمت میکنید، نه تنها عمرتان طولانی میگردد و روزیتان زیاد میشود، بلکه زمینهی بخشش گناهان گذشتهی شما را هم فراهم میآورد.
برای این که بتوانید به پدر و مادر خود احترام بگذارید باید به این دو اصل توجه کنید: اصل «محبت» و اصل «تکریم».
برای موفقیت در «اصل محبت»، مراقب افکار خود باشید و خاطرات منفی را در ذهن خود پرورش ندهید. پدر و مادر شما را به دنیا آورده و برای شما زحمتهای بسیار زیادی کشیدهاند. دوران طاقت فرسای باردای و سختیهای وضع حمل، برای مادر و نیز کار بیرون از خانهی پدر، کافی است که یک عمر مدیون محبت و فداکاری آنها باشید. با همین دید به چهرهی آنها نگاه کنید و بدانید که این نگاه برای شما عبادت است و موجب تقویت بیشتر مهر و محبت شما به آنها خواهد شد.
برای موفقیت در «اصل تکریم» خوب است به یاد داشته باشیم که پدر و مادر، حق بزرگی به گردن ما دارند و به همین خاطر باید احترام آنها را رعایت کنیم. ما معمولا احترام غریبهها را به خوبی حفظ میکنیم و سعی میکنیم در مواجهه با آنها رعایت ادب را داشته باشیم و توقع خود را هم پایین بیاوریم. به عنوان مثال وقتی خانم مدیر به منزل شما بیاید رفتار شما کاملا تغییر خواهد کرد و مراقب هستید که رفتار اشتباهی از شما سر نزند؛ اما چرا در برابر پدر و مادر اینگونه نیستیم؟! میدانید اگر در برابر پدر و مادر اینگونه بودید به خاطر این کار از بندگان خوب خداوند به شمار میرفتید و غرق در دریای رحمت او میشدید؟ برای این که بتوانید به والدین خود با دید احترام و تکریم بنگرید، برای مدتی در تصور خود آنها را فرض کنید و با این تصویر به آنها بنگرید. چه میبینید؟ قطعا میبینید که انتظارتان از آنها پایینتر آمده و به جای این که روحیهی دستوری در شما حاکم باشد، روحیهی تکریم والدین و طاعت پذیری از آنها در شما تقویت شده است.
مردی مادر پیر و ناتوان خود را بر دوش گرفته و به طواف مشغول بود. در همین هنگام خدمت پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآله) رسید و عرض کرد: آیا با این کار، حق مادرم را ادا کردهام؟ پیامبر فرمود: «نه! حتی یک نفس او را هم جبران نکردهای».
با دو اصل «محبت» و «احترام» میتوانید زمینهی قدردانی از زحمات آنها را در خود فراهم آورید. در واقع باید به گونهای رفتار کنید که آنها از صمیم قلب از شما راضی باشند و شما را دعا کنند.
1) در محضرر پدر و مادر خود را کودکی بیش نبینید. اگر اینگونه باشید، به راحتی میتوانید مطیع آنها باشید.
2) ز مراء و بگو مگو با پدر و مادر جدا خودداری کنید. اصولا سعی کنید در رفتار با والدین، روی حرف آنها حرفی نزنید و در مقابل آنها موضع گیری منفی نداشته باشید. البته در مواردی که سکوت شما موجب بروز مفسدهای میشود، سعی کنید را رعایت نهایت احتیاط و ادب با آنها صحبت کنید.
3) ارزش خدمت به پدر و مادر از تهجد و نماز شب هم بالاتر است. بنابراین در خانه کمک خوبی برای پدر و مادر باشید. به عنوان مثال وقتی احساس میکنید کاری روی زمین مانده، فرصت را مغتنم شمرده و با انجام آن باری را از دوش مادر بردارید. وقتی پدر به منزل میآید با سلام گرم و خسته نباشید گویی از او استقبال کرده و با آوردن چای یا میوه خستگی را از تن او بیرون کنید. سعی کنید در همهی شئون زندگی خود اهل قناعت بوده و قبل از آنکه خواستهای را مطرح کنید تشکر و قدردانی خوبی از زحمتهای گذشتهی آنها داشته باشید.