اهمیت «ایجاد» و «تحکیم» بنیان خانواده
بسم الله الرحمن الرحیم
بازدید کننده ی بزرگوار! جهت مطالعه ی بهتر و کامتر مطالب این وبلاگ می توانید به وب سایت :::هم اندیشی دینی::: مراجعه بفرمایید
اصول زندگی مشترک (1) اهمیت «ایجاد» و «تحکیم» بنیان خانواده
کانون خانواده از ارزشمندترین و مقدسترین کانونها است و دین مقدس اسلام اهتمام ویژهای در راستای ایجاد و تحکیم این بنیان دارد. روایتهای وارد شده در این دو باب، به خوبی گویای اهمیت و نقش ازدواج در خانواده در امر پیشرفت و تعالی فردی و اجتماعی میباشد.
اهمیّت ایجاد بنیان خانواده:
پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآله) میفرماید: «ازدواج سنّت من است و کسی که از سنّت من روی گردان شود، از من نیست.» همچنین میفرماید: «هر جوانی که در دورهی جوانی خود ازدواج نماید، شیطان فریاد بر میآورد که وای بر او! دین خود را از من نجات داد». امام صادق (علیهالسلام) هم در باب تشویق به ازدواج میفرماید: «دو رکعت نمازی که شخص متأهل بخواند، برتر از شخص مجردی است که شب را مشغول عبادت باشد و روز خود را در روزه سپری نماید.»
در رابطه با یاری رساندن خالصانهی مؤمنین در امر ازدواج روایاتی به این مضمون وارد شده است: «خداوند در روز قیامت به وی نگاه رحمانی میاندازد»، «در روز قیامت که پناهی جز پناه اله نیست، در پناه عرش الهی قرار میگیرد»، «خداوند از حورالعین بهشتی به تزویجشان در آورد».
ازدواج در اوایل جوانی برکات بسیار زیادی برای جوان و جامعه به هم همراه خواهد داشت. در این رابطه روایت بسیار مهم و زیبایی وجود دارد که گویندهی آن خدای متعال است. امام رضا (علیهالسلام) میفرماید: «جبرئیل بر پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآله) نازل شد و گفت: ای محمد! همانا پروردگارت به شما سلام میرساند و میگوید: دخترهای باکره همانند میوهی روی درخت هستند. وقتی که میوه برسد، دوایی جز چیدن ندارد، در غیر این صورت آفتاب و باد آن را خراب خواهند کرد. دخترهای باکره هم هر گاه به سنّ ازدواج رسیدند، چارهای جز ازادواج ندارند، در غیر این صورت از فتنهی آنها (گمراهی و فساد) در امان نباش». در رویات دیگری هم چنین آمده: «بدترین شما، عزبهای شما هستند». البته این روایت بدان معنا نیست که افراد مجرد انسانهایی پست هستند. معنای روایت این است که بدترین و فرومایهترین افراد جامعه را باید در میان افراد مجرّد جستجو کرد. یکی از دلایل این مطلب هم آن است که ازدواج به انسان احساس شخصیت و تعهد میدهد و به دلیل همین تعهد است که شخص متأهّل حداقل برخی از رفتارهای ناشایستی را که در دوران مجردی انجام میداده کنار میگذارد.
اهمیّت تحکیم بنیان خانواده:
پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآله) میفرماید: «جبرئیل همواره مرا دربارهی زن سفارش میکرد، تا جایی که گمان کردم که طلاق او جایز نیست مگر در صورتی که فساد و فحشای او ثابت شود». در روایتهای دیگری در رابطه با حق زن چنین آمده: «روی خود را برای خانمت در هم نکش»، «زن نعمت خدا بر تو و مایهی آرامش انس تو است، پس او را گرامی بدار و با او با رفق و مدارا رفتار کن».
پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآله) میفرماید: «بزرگترین حق را بر گردن زن، شوهر او به عهده دارد». لازم به ذکر است که این روایت هرگز به معنای برتری مرد بر زن نیست، برتری انسانها نسبت به یکدیگر تنها به برتری آنها در دینداری و تقوای الهی است. این حق، همانند حق والدین بر گردن انسان، حقی دنیایی و اعتباری است و روی همین حساب است که در آخرت خبری از آن نیست. این حق برای استحکام بنیان خانواده و ایجاد زمینهای برای امتحان و در نهایت کمال و شکوفایی زن است. روی همین حساب است که در روایت آمده: «زن در روز قیامت، شفیعی کارسازتر و نجات دهندهتر از رضایت شوهرش ندارد». در روایت دیگری آمده: «وای بر زنی که شوهرش را غضبناک کند و خوشا به حال زنی که همسرش از اوراضی باشد».