ازدواج و گسترش مهر و رحمت در جامعه
بسم الله الرحمن الرحیم
بازدید کننده ی بزرگوار! جهت مطالعه ی بهتر و کامتر مطالب این وبلاگ می توانید به وب سایت :::هم اندیشی دینی::: مراجعه بفرمایید
اصول زندگی زناشویی (2) ازدواج و گسترش مهر و رحمت در جامعه
قرآن کریم یکی از مهمترین آثار و فواید تشکیل زندگی مشترک را رسیدن به آرامش و سکون معرفی کرده است: «وَ مِنْ آیاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَکُمْ مِنْ أَنْفُسِکُمْ أَزْواجاً لِتَسْکُنُوا إِلَیْها وَ جَعَلَ بَیْنَکُمْ مَوَدَّةً وَ رَحْمَةً إِنَّ فی ذلِکَ لَآیاتٍ لِقَوْمٍ یَتَفَکَّرُون؛ و از نشانههاى او این است که همسرانى از جنس خودتان براى شما آفرید تا در کنار آنان آرامش یابید، و در میان شما مودّت و رحمت قرار داد در این نشانههایى است براى گروهى که تفکّر مىکنند!».[1]
وجود همسر و زوجی با این ویژگیها برای انسانها که مایهی آرامش زندگی آنها است یکی از مواهب و نعمتهای بزرگ الهی است. علت این آرامش را هم باید در این امر مهم جستجو کرد که زن و مرد در بستر ازدواج مکمّل نقصهای یکدیگر و مایهی شکوفایی استعدادها و نشاط یکدیگر هستند. پر واضح است که وقتی دو موجود مکمّل یکدیگر باشند، باید جاذبهی نیرومندی هم میان آنها برقرار باشد.
تفاوتهای «مودّت» و «رحمت»:
«مودّت»، انگیزه و ارتباط در آغاز کار است، اما در پایان که یکى از دو همسر ممکن است ضعیف و ناتوان گردد و قادر بر خدمتى نباشد «رحمت» جاى آن را مىگیرد.
«مودّت» در مورد بزرگترها است که میتوانند نسبت به یکدیگر خدمت کنند، اما کودکان و فرزندان کوچک در سایهی «رحمت» پرورش مییابند.
«مودّت»، محبت طرفینی است، اما رحمت یک جانبه و ایثارگرانه است؛ زیرا برای بقای یک جامعه گاه خدمات متقابل لازم است که سرچشمهی آن «مودّت» است و گاه خدمات ایثارگرانه و بلاعوض که خواستگاه آن «رحمت» است.
برای اینکه انسانها در کنار یکدیگر زندگی خوب و پر محبّتی داشته باشند، و در جامعه با ایثار، فداکاری و گذشت رفتار نمایند، باید از دو عنصر «مودّت» و «رحمت» برخوردار باشند. پیوند زناشویی بهترین بستر برای «ایجاد» یا «تقویت» این دو خصلت انسانی در تک تک افراد جامعه است و اگر چنین پیوندی نبود، مردم جامعه تبدیل به موجوداتی خشک و بیروح شده و به جای محبت و تحمل ناشکیباییها، در دام خودخواهی و خودمحوری گرفتار میشدند و جز خود به چیز دیگری نمیاندیشیدند. با توجه به این مطلب پیوند زناشویی، زیباترین راه برای برون رفت از خودخواهی و خودمحوری و ورود در عرصهی مبارک مهر و محبت و صمیمیت در حق دیگران است.
بسیار قابل توجه است که دو انسانی که هرگز یکدیگر را ندیده و با روحیات یکدیگر آشنایی ندارند، به محض اجرای صیغهی عقد و آغاز پیوند زناشویی، چنان مهر و علاقهای نسبت به یکدیگر پیدا میکنند که نمونهی چنین مهری را در رابطه با هیچ شخص دیگری تجربه نکرده و نخواهند کرد. در پس این حادثهی عجیب و شگرف، تنها دست رحمت خدای یکتا را باید دید. دستی که با القای چنین مودّت و رحمتی انسانها را به پیوند زناشویی دعوت میکند تا در بستر آن ضمن تکثیر نسل به آرامش و سکون رسیده و جامعهای سرشار از انسانیت و محبت بر پا نمایند. این امر از آیات و نشانههای خداوند است و تعمّق در ظرافتها و بزرگی آن، انسان را به تعظیم و تحسین خدای یکتا فرا میخواند و بیش از هر چیز رحمت وسیع و حکمت پیپایان او را به ما مینمایاند.