جمع بندی نهایی از بررسی سندی ریارت عاشورا
بسم الله الرحمن الرحیم
بازدید کننده ی بزرگوار! جهت مطالعه ی بهتر و کامتر مطالب این وبلاگ می توانید به وب سایت :::هم اندیشی دینی::: مراجعه بفرمایید
بررسی سندی و متنی زیارت عاشورا
جمع بندی نهایی از تمام مباحث کتاب
1 ـ زیارت عاشورا زیارتی است که با چهار و بلکه پنج سند از دو امام معصوم (علیهماالسلام) نقل شده است. یک سند «مصباح»، قطعاً صحیح بود. یک سند دیگر «مصباح» هم، اگر صحیحه نباشد حسنه است. دو سند دیگر «کامل الزیارات» هم به نحوی قابل تصحیح بود و حداقل به قول ابن غضائری، شاهد و مؤید برای اسناد دیگر بود.
2 ـ زیارت عاشورا زیارتی است که در کتاب شریف «کامل الزیارات» تألیف جعفر بن محمد بن قولویه آمده است. او کسی است که، نجاشی دربارهاش میگوید: «کل ما یوصف به الناس من جمیل و ثقة و فقه فهو فوقه، [و] له کتب حسان.»[1]
خود جناب ابن قولویه هم در مقدمهی کتابش میفرماید: «و لا أخرجتُ فیه حدیثاً روی عن الشِّذاد من الرّجال...». [2]
3 ـ زیارت عاشورا زیارتی که آن را شیخ طوسی با آن هم مقام و عظمت در دو کتاب «مصباح کبیر» و «مصباح صغیر» آورده است. کتابی است که علامهی طهرانی در الذریعة[3] دربارهاش میفرماید: «و المصباح هذا من أجلّ الکتب فی الأعمال و الأدعیة و قُدوَتِها و منه اقتبس کثیر من الکتب الباب فهو أصلها ...»[4] کتابی است که شیخ طوسی آن را بعد از «مبسوط» و «نهایة» و «خلاف» و «الجمل و العقود» و طبیعتاً بعد از «تهذیب» و «استبصار»، نگاشته است. در زمانی این کتاب را تدوین کرده است که در اوج قلّهی فقاهت و درایت و حدیث شناسی بوده است.
4 ـ زیارت عاشورا زیارتی است که به قول فقیه و رجالی دقیق و ضبط سند، آیت الله حاج سید موسی زنجانی دامت برکاته، تأییدات غیبیهای به طرق معتبره و امور آن وارد است که به تنهایی دلیل بر اعتبار این زیارت است.
توجه: آشنایان با این بزرگوار میدانند که ایشان چه دقت خاصی در نقل حکایات، ذکر اسناد وقایع و حوادث دارند.
5 ـ با تطبیقی که با قرآن و حدیث به عمل آمد، روشن شد که مضمون اصلی زیارت عاشورا، در زیارات و روایات صحیحه و معتبرهای وارد شده و به جرأت میتوان گفت زیارت عاشورا، زیارتی است که مضمون آن متواتر معنوی است.
6 ـ زیارت عاشورا زیارتی است که بزرگترین علمای شیعه نه تنها در روز عاشورا، بلکه همواره به آن مداومت داشتهاند. علمایی مثل «شیخ اعظم انصاری» که هر روز این زیارت را با «صد لعن» در حرم امیرالمؤمنین (علیهالسلام) میخوانده است.[5] علامهی بینظیر، نادرهی دوران، مرحوم «حاج شیخ محمد حسین اصفهانی» که از خداوند خواسته بود هنگام خواندن زیارت عاشورا جان دهد و به مقصود خود هم رسید.[6] همچنین خواندن این زیارت را «میرزا محمد تقی» معروف به «میرزای کوچک» در شدائد سفارش کرده است و قصهی وبا در سامراء به طرق معتبره مختلفه مشهور است. [7]
از شیخنا الاستاد آیت الله وحید (أداماللهعمرهالشریف) شنیدم میرزا محمد تقی کسی بود که اگر او و میرزای بزرگ و شیخ انصاری بر فتوایی جمع میشدند، برخی از اعیان قوم، جرأت فتوی دادن بر خلاف فتوای آنها را نداشته و بر طبق فتوای آنها، فتوی میدادند.
از دیگر بزرگانی که دعوت به خواندن زیارت میکردهاند، میتوان «حاج شیخ زینالعابدین مازندرانی»، «علامهی امینی»، «حاج ملا فتح علی سلطان آبادی»، «حاج شیخ عبد الکریم حائری»، «شیخ صدرا بادکوبهای»، «حاج شیخ عبد النبی اراکی» و «سید محمد حجّت کوه کمرهای» را هم نام برد.
7 ـ زیارت عاشورا زیارتی است که بعد از آن دو کتاب اصلی ـ یعنی مصباح و کامل الزیارات ـ در اکثر کتب ادعیه و زیارت بعد، که توسط بزرگان شیعه مثل «شهید اوّل»، «کفعمی»، «سیّد ابن طاووس»، «علامهی مجلسی»، «علامهی بحرانی»، «میرزا حسین نوری»، «حاج شیخ عباس قمی» و… تألیف شده، وجود دارد.
»»دانلود فایل کتاب بررسی سندی و متنی زیارت عاشورا««
پی نوشتها:
[1] . او فوق همهی آن چیزهایی است که مردم به آن توصیف میشوند به زیبایی، وثاقت و فقه. و کتابهای خوب و نیکویی هم دارد.
رجال نجاشی، رقم318.
[2] . در کتاب او حدیثی را ندیدم که از رجال شاذ و غیر مشهور روایت شده باشد.
[3] . الذریعة، جلد21، صفحهی118.
[4] . این کتاب مصباح از ارزشمندترین و معتبرترین کتابها در اعمال، دعاها میباشد. تعداد زیادی از کتابهای باب دعا از این کتاب اقتباس شده و این کتاب در واقع اصل و مرجعی است برای کتابهای دعا و اعمال.
[5] . زیارت عاشورا و آثارها العجیبة، صفحهی85.
[6] . زیارت عاشورا و آثارها العجیبة، صفحهی70.
[7] . زیارت عاشورا و آثارها العجیبة، صفحهی14 و 15.