وبلاگ هــم انــدیشـی دینــی

صفحه اصلی عناوین مطالب تماس با من قالب وبلاگ Feed

منفی نگری ممنوع!

بسم الله الرحمن الرحیم

بازدید کننده ی بزرگوار! جهت مطالعه ی بهتر و کامتر مطالب این وبلاگ می توانید به وب سایت :::هم اندیشی دینی::: مراجعه بفرمایید.

منفی نگری ممنوع!

دو نفر از خیابانی عبور می­کنند. در ابتدای خیابان جوی آبی است که بوی تعفّن می­دهد. نفر اوّل وقتی به جوی آب و بوی بد آن برخورد می­کند، تا آخر خیابان فکر خود را مشغول این جوی آب می­کند و با افکار مختلف آن را سوهان روح و آرامش خود می­نماید.

نفر دوم در کنار جوی آب، بوته­ی گل زیبایی می­بیند و فکر خود را متمرکز در این گل می­کند. چه گل زیبایی! واقعا چقدر این گل زیبا و قشنگ بود! و تا آخر خیابان به این گل زیبا فکر می­کند.

این دو نفر هر دو از یک خیابان عبور کردند.؛ اما نفر اوّل با منفی­نگری چیزی جز اندوه و ناراحتی برای خود نخرید و نفر دوم با مثبت­نگری، آرامش خود را مضاعف نمود.

 منفی نگری ممنوع!

همه­ی ما از خیابان زندگی عبور می­کنیم. در خیابان زندگی زشت و زیباهای فراوانی وجود دارد. برخی از مردم فقط متمرکز در نداشته­ها و زشتی­های زندگی می­شوند، و مدام به آن فکر می­کنند! هر جا می­نشینند از کمبودها می­گویند و اظهار گلایه و شکایت می­کنند. چنین افرادی آرامش و سکون ندارند و محصول همنشینی با این افراد هم چیزی جز ناامیدی و یأس نیست. برخی دیگر به جای تمرکز در نداشته­ها، می­گردند و از دل مشکلات و تاریکی­ها، نقطه­ی روشن و امید بخشی پیدا می­کنند و افکار خود را مشغول آن می­کنند. بودهای و زیبایی­های زندگی را ویترین فکری خود می­کنند، و خاطرات تلخ را از حوزه­ی  افکار خود به دور می­اندازند. چنین افرادی ارزش خود را فراتر از آن می­بینند که به خاطرات تلخ بپردازند و سرمایه­ی گران­قدر عمر خود را صرف آن­ها کنند! (فراموشی نعمت)

حضرت عیسی (علیه­السلام) با حواریون خود از راهی عبور می­کردند. در راه به سگ مرده­ای برخورد نمودند که بوی تعفّن آن همه جا را فرا گرفته بود. حواریون که بوی تعفن سگ آزارشان می­داد، مقابل بینی­های خود را گرفتند و از بوی بد آن اظهار ناخشنودی نمودند. حضرت عیسی (علیه­السلام) نگاهی به سگ متعفّن انداختند و فرمودند: «چه دندان­های سفیدی دارد!»

این کلام حضرت دقیقا روحیه­ی مثبت نگری است که در مورد آن به گفتگو نشسته­ایم. دیدن بدی­ها، هنر خاصی نمی­خواهد، هنرمند واقعی کسی است که بتواند از دل مشکلات زندگی، خوبی­ها و حسن­هایی بیرون آورد و با امید و نشاط زندگی را به پیش برد. برخی از مردم اگر یک خوبی ببینند آن را فراموش نمی­کنند، هر چند که ده بدی ببینند؛ و برخی دیگر به محض دیدن یک بدی، ده خوبی را فراموشی می­کنند!   

در دین ما تأکید فراوانی به «حسن ظنّ» و «تفأل» شده است. حسن ظنّ به معنای خوش­بینی و گمان خوب بردن است.

در روایتی چنین آمده: «خداوند مؤمنی را بعد از توبه و استغفار (واقعی) عذاب نمی­کند، مگر اینکه به (بخشش) خداوند بدگمان باشد؛لَا یُعَذِّبُ‏ اللَّهُ‏ مُؤْمِناً بَعْدَ التَّوْبَةِ وَ الِاسْتِغْفَارِ إِلَّا بِسُوءِ ظَنِّهِ بِاللَّه‏‏».[1]َ امام رضا (علیه­السلام) می­فرماید: «به خداوند خوش­گمان باشید. همانا خدای متعال می­فرماید: من نزد گمانی هستم که بنده­ی مؤمنم به من دارد. اگر گمانش به من خیر باشد، با او با همان گمان خیر رفتار می­کنم، و اگر گمانش به من شرّ باشد، با او به همان شرّ و بدی رفتار خواهم کرد؛ أَحْسِنِ الظَّنَّ بِاللَّهِ فَإِنَّ اللَّهَ عَزَّوَجَلَّ یَقُولُ أَنَا عِنْدَ ظَنِّ عَبْدِیَ الْمُؤْمِنِ بِی إِنْ خَیْراً فَخَیْراً وَ إِنْ شَرّاً فَشَرّاً»[2]

خوش­گمانی و خوش­بینی عاقلانه نسبت به دیگران، از مهمترین اموری است که روابط میان انسان­ها را بر اساس مهر و محبت، و عیب­پوشی تنظیم می­نماید، و در دوری از کینه و رسیدن به آرامش درونی نقش به سزایی دارد.  

در روایتی از امیرالمؤمنین (علیه­السلام) چنین آمده است: «امور برادرت را حمل به بهترین وجه کن! مگر این­که کارهای ناشایست فراوانی از ناحیه­ی او ببینی که بر خوبی­هایش غلبه نماید. تا جایی که می­دانی صحبت­های او را حمل خیر و خوبی نمایی، از صحبت­های او گمان بد مبر؛ ضَعْ‏ أَمْرَ أَخِیکَ‏ عَلى‏ أَحْسَنِهِ حَتّى‏ یَأْتِیَکَ‏ مَا یَغْلِبُکَ‏ مِنْهُ، وَ لَاتَظُنَّنَ‏ بِکَلِمَةٍ خَرَجَتْ مِنْ أَخِیکَ سُوءاً وَ أَنْتَ تَجِدُ لَهَا فِی الْخَیْرِ مَحْمِلًا»[3]

یادآوری نعمت­های الهی و تشکر از خدای متعال هم نمونه­ای بارز از مثبت­نگری در زندگی است. بعضی از افراد آن­چنان روز و شب خود را در اندیشه­ی مشکلات و کاستی­های خود سپری می­کنند، که وقتی نعمت­های الهی سخن به میان می­آید با آه دردناکی می­گویند: «کدام نعمت؟! خداوند چه نعمتی به من داده؟!»!!! در حالی که نعمت­های الهی، آن­چنان وسیع است که قابل شمارش نیست «إِنْ تَعُدُّوا نِعْمَتَ اللَّهِ لا تُحْصُوها»[4] و تمرکز در نداشته­ها و روحیه­ی منفی­نگری است، مانع رؤیت این همه نعمت شده! کسی که تشکر از خداوند را فراموش می­کند و خویشتن را غرق در کاستی­ها می­بیند، مبتلا به عذاب خداوند می­شود، و کسی که در عین کاستی­هایی که در زندگی خود می­بیند، روحیه­ی شکرگذاری را فراموشی نمی­کند، و نعمت­های الهی را ویترین ذهنی خویشتن قرار می­دهد، نسیم روح­بخش الهی را استشمام می­نماید، و از زندگی خود لذت می­برد.

«آرامش» و «سکون»، تجلّی نعمت الهی، و «اضطراب» و «سردرگمی» هم از مصادیق عذاب خداوند به شمار می­روند. خدای متعال هم در قرآن کریم می­فرماید: «لَئِنْ شَکَرْتُمْ لَأَزیدَنَّکُمْ وَ لَئِنْ کَفَرْتُمْ إِنَّ عَذابی‏ لَشَدیدٌ؛ اگر شکرگزارى کنید، (نعمت خود را) بر شما خواهم افزود و اگر ناسپاسى کنید، مجازاتم شدید است‏»[5]

تذکر1ـ خوش­بینی و مثبت­نگری نسبت به امور اجتماعی، هرگز به معنای دست روی دست گذاشتن و اقدام نکردن برای حل معضلات، اجتماعی نیست. هر شخصی تا حدّ توان و امکانات خود وظیفه دارد که نسبت به معضلات و مشکلات اجتماعی حسّاس باشد، و برای حلّ آن­ها اقدام نماید. مثبت­نگری به این معنا است که در کنار معضلات، خوبی­ها را هم ببینیم، و از سیاه نمایی و القای روحیه­ی یأس و نا امیدی پرهیز نماییم. مثبت­نگری به این معنا است که کاستی­های جامعه را ویترین فکری خود قرار ندهیم، و با این کار، آن را سوهان روح و آسایش خود نکنیم.

تذکر2ـ خوش بینی نسبت به دیگران هم به معنای ساده­اندیشی و سفاهت نیست. مؤمن در عین خوش بینی نسبت به دیگران، در رفتارها و نگرش­های خود بسیار زیرک و دقیق است. اصل در رفتار مؤمن بر مبنای خوش­بینی و حسن ظنّ است؛ مگر این­گه این حسن ظنّ موجب آسیب و ضرری برای مؤمن باشد. در این صورت مؤمن با دقت و تیزبینی رفتار می­نماید تا مبتلا به ضرر و آسیبی نشود.  

پی نوشتها:     [1]   . الکافی، جلد2، صفحه­ی72.   [2]   . الکافی، جلد4، صفحه­ی94.   [3]   . الکافی، جلد4، صفحه­ی94    [4]   . سوره­ی ابراهیم، آیه­ی34 و سوره­ی نحل، آیه­ی18.    [5]   . سوره­ی ابراهیم، آیه­ی7.


[ پنج شنبه 91/11/12 ] [ 10:46 صبح ] [ احمد نباتی ] [ نظر ]

درباره وبلاگ



ای برادر ! پشتیبان «ولی فقیه» باش، اما پیشاپیش «ولی فقیه» بایست و تیرهای زهر آگین دشمن را که به سوی او روانه می شوند به جان خریدار شو ... تنها عافیت طلبان دنیا دوست هستند که عوام فریبانه از «ولایت» و «ولایت مداری» دم میزنند، اما در هنگامه ی فتنه ها و امتحان های سخت، پشت سر ولی فقیه سنگر می گیرند، تا دنیای خود را در خطر نبینند .

پیوندهای روزانه

سایت هم اندیشی دینی
منبــــر مکتــوب
سلمان علی (سیاسی)
طلبه پاسخگـــــو
تبدیل سال شمسی به قمری ومیلادی
سایت خبرگزاری فارس
سایت خبری رجا نیوز
سایت خبری جهان نیوز

آرشیو ماهانه

علوم قرآنـــی
نکتــه های قرآنــی
معصومین (علیهم السلام)
امیرالمؤمنین (علیه السلام)
حضرت زهرا (سلام الله علیها)
امام حسین (علیه السلام)
امام زمان (ارواحنا له الفداه)
حضرت اباالفضل (علیه السلام)
حضرت معصومه (سلام الله علیها)
نمـــــــــــــاز (راه کارها و موانع)
سلسله مباحثی پیرامون رجعت
تفسیر خطبه 222 نهج البلاغه
تفسیر خطبه 223 نهج البلاغه
ادعیه و اذکار مختلف
اخلاقی *1*
اجتمــــاعـی *1*
سیاسی
سیاسی ـ فتنــــه
راه و رسـم خواستگاری و ازدواج *1*
راه و رسـم خواستگاری و ازدواج *2*
اصـــول زنــدگــی زناشویــی *1*
اصـــول زنــدگــی زناشویــی *2*
اصـــول زنــدگــی زناشویــی *3*
اصـــول زنــدگــی زناشویــی *4*
پاسخگویی به سؤالات خانوادگی
راه نجات از عشق به جنس مخالف
پاسخگویی به سؤالات اعتقادی *1*
پاسخگویی به سؤالات اعتقادی *2*
پاسخگویی به سؤالات جوانان *1*
پاسخگویی به سؤالات جوانان *2*
پاسخگویی به سؤالات جوانان *3*
پاسخگویی به سؤالات جوانان *4*
پاسخگویی به سؤالات جوانان *5*
تربیت دینی کودک *1*
تربیت دینی کودک *2*
تربیت دینی کودک *3*
تحلیلی بر برائت از جبت و طاغوت
سلسله درس هایی از معاد *1*
سلسله درس هایی از معاد *2*
سلسله درس هایی از معاد *3*
سلسله درس هایی از معاد *4*
سلسله درسهایی از کربـــلا *2*
سخنرانی کوتـاه (عمومی و دبستانی)
دانلود کتابهای مدیر وبلاگ
لطیفه، معما و مطالب خواندنی
آیین همسرداری
مناسبتهای ویژه
متفرقه
سوره کهف 1
تفسیر جامعه کبیره 2

پیوندها

شیعه در روایات اهل سنت
آیین شکوفایی / راهکارهای عملی در تربیت دینی کودک
کتاب پیوند جوان با نماز
دفاع از شیعه در روایات اهل سنت. مقدمه آیت الله خزعلی
پیوند جوان با نماز (ویرایش جدید)
آشیانه مهر (اصول و کلیدهایی از زندگی زناشویی)
سایت هم اندیشی دینی
کتاب چشمه هدایت (چیرامون امام هادی)
میزان تشیع (برسی سند زیارت عاشورا)
قالب پارسی بلاگ|قالب وبلاگ مدافعان حرم پارسی بلاگ
تور هند|لینک بیلدینگ
قیمت کرکره برقی پارکینگ|طراحی جواهر
خرید سامانه پیامک

سایت آوازک

جا لیوانی ماشین|شلف دکوری
رزرو هتل|بلوم
|فیلم
درگاه پرداخت واسط|هتل بندرعباس
هتل کیش
عکس جدید

دیگر امکانات


بازدید امروز: 24
بازدید دیروز: 8
کل بازدیدها: 2367095

طراح قالب: آوازک

[ طراح قالب: آوازک ]
[ طراح قالب : آوازک | Theme By : Avazak.ir ]