اصل تشنج زدایی (1)
بسم الله الرحمن الرحیم
بازدید کننده ی بزرگوار! جهت مطالعه ی بهتر و کامتر مطالب این وبلاگ می توانید به وب سایت :::هم اندیشی دینی::: مراجعه بفرمایید.
اصول زندگی زناشویی (24) اصل تشنّج زدایی (قسمت اوّل)
یکی از مهمترین و ارزشمندترین عناوین در زندگی خانوادگی، عنوان آرامش و سکون است. هیچ امری در زندگی نباید به گونهای باشد که آرامش و سکون خانوادگی را تحت شعاع قرار دهد.
بسیاری از اموری را که در زندگی میتواند موجب تشنج و بر هم زدن آرامش و سکون گردد، میتوان به وسیلهی اصل تشنج زدایی بر طرف نمود. دقت و ظرافت در گفتار و رفتار، میتواند موجب زدودن امور منفی زیادی شود که موجب تشنج و نگرانی در کانون خانوادگی میگردد. در این رابطه به برخی از مصادیق تشنجزدایی اشاره میشود:
* کنار گذاشتن «غرور» و «لجاجت»، و «عذرخواهی» صادقانه در برابر خطاها و اشتباهات، موجب از بین بردن زمینهی تشنج و درگیری در کانون خانواده است. برخی از افراد با لجاجت و پافشاری بر اشتباهات خود مدام برطبل اختلاف در خانواده میکویند و رضایت میدهند تا به راحتی خانواده را دچار بحران و تزلزل نمایند، اما در عین حال از کوه غرور خود پایین نیایند!
* یادآوری «خاطرات منفی» و پرداختن به آنها از جمله عواملی است که موجب بروز تشنج در کانوان خانواده میباشد. شیطان همواره قصد دارد تا با نبش قبر کردن از خاطرات منفی و قرار دادن آنها در ویترین ذهنی ما، زندگی را به کام ما سرد و بیروح جلوه دهد و زمینهی نامبارک تشنج و درگیری را در خانواده فراهم نماید. اگر همسرتان رفتار ناشایستی داشته به جای آنکه به رفتار نامناسب او فکر کنید و کینهی او را در دل تقویت نمایید، سعی کنید به محاسن و رفتارهای مثبت او بیندیشید و در اوّلین برخود با همسر با وی با رویی خودش و کلامی دلپذیر برخورد نمایید.
فرض کنید آقا در حالی خانه را ترک کرده که مشکلی میان او و خانمش به وجود آمده است. آقا میتواند از محیط کار پیامک خوبی برای همسرش بفرستد و به صورت غیر مستقیم از وی دلجویی نماید. همچنین میتواند با خرید هدیه و یا شیرینی همسر خود را خشنود نماید. رفتار دیگر این است که آقا به محض ورود به منزل با نشاط و رویی خودش به همسر خود سلام دهد و به وی خسته نباشید گوید. در طرف مقابل، خانم هم میتواند با یک تماس کوتاه و گفتن: «خسته نباشید» به همسرش، از وی دلجویی نماید. یا اینکه قبل از ورود همسرش به منزل، لباس زیبایی بپوشد و هنگام ورود همسر به منزل به استقبالش رود و با خوشرویی و محبت، به وی خوشآمد گوید. چنین رفتار زیبایی از طرف هر کدام از زن و شوهر که صورت گیرد، موجب غافلگیری طرف مقابل گردیده و همچون آبی که آتش شعلهور شده را سرد و خاموش میکند، تمام آتشهای حاصل از اختلافها را به خاموشی میکشاند. آتشی که دامن زندن به آن میتوانست خانواده را تا مرز فروپاشی هم پیش ببرد.
* زن و شوهر با تجربه و شناختی که از یکدیگر دارند، به خوبی میدانند که طرف مقابل در برابر چه الفاظ و حرکاتی «حساسیت» دارد. سعی کنید از تحریک حسایتهای همسر خودداری کنید و با این کار برخی دیگر از زمینههای بروز تشنج در کانوان خانواده را کنار بگذارید.
تذکر:
1) اگر اشتباهی در رفتار شما وجود ندارد، گذشت و چشمپوشی داشته باشید، اما تا جایی که شده عذرخواهی نکنید. این کار موجب میشود تا خود را گنهکار نشان دهید و فرصت اصلاح را هم از همسرتان بگیرید. امیرالمؤمنین (علیهالسلام) میفرماید: «هر کس بدون ارتکاب گناهی عذرخواهی کند، خود را گنهکار قلمداد کرده است؛ مَنِ اعْتَذَرَ مِنْ غَیْرِ ذَنْبٍ أَوْجَبَ عَلَى نَفْسِهِ الذَّنْبَ.»[1]
2) عذر خواهی باید همسراه با عزم جدی بر ترک اشتباه باشد. پوزش طلبیهای پیاپی موجب میشود تا همسر شما عذر خواهیهای شما را بدون پشتوانه دیده و آن را نشان از تمسخر و ضعف همّت شما ببیند.
3) اگر همسر شما از اشتباه خود عذرخواهی کرد، عذر او را بپذیرید و دیگرسخنی از رفتار نادرست وی به میان نیاورید. امام صادق (علیهالسلام) میفرماید: «کم خردترین مردم کسی است که به زیر دستش ستم کندو کسی را که از او عذرخواهی میکند، نبخشد».[2] پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآله) هم میفرماید: «هر که برادرش از او عذر خواهی کند و عذرش را نپذیرد، گناهش همانند گناه باجگیر است»[3] در روایت دیگری هم از آن حضرت آمده: «هر که عذر خواهی کسی را ـ چه راست بگوید و چه دروغ ـ نپذیرد، به شفاعت من نمیرسد».[4]
پی نوشتها: [1] . عیون الحکم، صفحهی462. [2] . بحارالانوار، جلد75، صفحهی228. [3] . کنزالعمال، حدیث7030. [4] . من لا یحضره الفقیه، جلد4، صفحهی353.
«««مطلب قبلی »مطلب اوّل« مطلب بعدی»»»