اصل غیرت مداری (4)
بسم الله الرحمن الرحیم
بازدید کننده ی بزرگوار! جهت مطالعه ی بهتر و کامتر مطالب این وبلاگ می توانید به وب سایت :::هم اندیشی دینی::: مراجعه بفرمایید.
اصول زندگی زناشویی (29) اصل غیرت مداری (قسمت چهارم)
وقتی سخن از غیرتمداری به میان میآید، باید مراقب باشیم که در دام افراط و تفریط گرفتار نشویم.
دین اسلام و عقل سلیم چارچوبهی غیرتورزی را مشخص کرده. روی همین اساس رفتارهای خود را باید با عقل و دین تطبیق دهیم. در موارد خاصی هم که مورد اختلاف است، مرد میتواند با یک کارشناس دینی که آگاه به عرف هم میباشد، به مشورت بنشیدند.
بارها مشاهده میکنیم که برخی از آقایان از عنوان غیرت سوء استفاده میکنند و همسر خود را تحت فشار قرار میدهند. برخی از آقایان چارچوبههای خودساخته در حیطهی غیرت را به خانواده و اطرافیان خود تحمیل میکنند و عنوان مقدس دین و غیرتمداری را هم زیر سؤال میبرند.
به عنوان نمونه روزی به همراه خانواده برای یکی از دوستان به خواستگاری رفتیم. پدر دختر با داماد مشغول گفتگو شد تا شناختی از روحیات وی پیدا کند. این آقا در ضمن صحبت خود با افتخار و با قیافهای حق به جانب چنین گفت: «من چند دختر شوهر دادم، همهی دامادهایم را خودم انتخاب کردم، و به هیچ کدام از دخترهایم اجازه ندادم که تا قبل از عقد با خواستگار خود صحبت کنند!!!». مشخص شد که توقع این پدر آن است که آقا پسر ندیده و نشناخته دست به انتخاب بزند و بگوید که حاضر است با خانوادهی آنها مصلت کند یا نه؟! وقتی صحبت به اینجا رسید مقداری با این پدر صحبت کردیم و او با اکراه حاضر شد تا به دختر و پسر اجازهی صحبت دهد. بعد از اتمام مراسم و خداحافظی با آنها رفیق ما گفت: در اتاق منتظر بودم تا دختر خانم تشریف بیاورد و وارد گفتگو شویم.
بالاخره دختر با چادری مشکی وارد شد و گوشهای از اتاق نشست. از ترس والدین روی خود را به شدت گرفته بود و تنها حرفی که زد این بود که والدینم اجازه ندادهاند که بیش از دو ـ سه دقیقه در اینجا بنشینم!
خانمی میگفت: شوهرم همیشه به من مشکوک است و با این کارش روزگارم را سیاه کرده است. بعد از هر مهمانی و بعد از هر باری که با یکدیگر به خیابان میرویم، خانه را تبدیل به عزاخانه میکند. با وجودی که مراقب حجاب و رفتارم هستم. بهانههای عجیب میگیرد، و دست آخر هم مرا متهم به مشکلات اخلاقی میکند! مثلا میگوید: «در خیابان مردی به تو نگاه کرد، آیا ارتباطی با او داری؟!»، «چرا به برادرم سلام کردی؟! مگر نمیدانی که مرد نامحرم نباید صدای زن را بشنود؟!». گاهی اوقات هم سراسیمه و سر زنده به خانه میآید و تمام خانه را وارسی میکند. بعد میگوید: «آیا مردی در خانه بود؟!» نمیدانم از دست این مرد چه کنم.…»
امیرالمؤمنین (علیهالسلام) میفرماید: «از غیرتورزی در غیر موضع آن در هراس باشید. همانا چنین کاری زن سالم را به بیماری و ناراستی میکشاند و پاکدامن را در اندیشهی گناه قرار میدهد؛ إِیَّاکَ وَ التَّغَایُرَ فِی غَیْرِ مَوْضِعِ الْغَیْرَةِ فَإِنَّ ذَلِکَ یَدْعُو الصَّحِیحَةَ مِنْهُنَّ إِلَى السَّقَمِ»
بسیاری از افرادی که مبتلا به چنین اشتباهاتی شدهاند مشکل نگرشی دارند، و گفتگو با کارشناس دینی که مورد اعتماد و وثوق وی باشد بهترین راه برای حل چنین نگرش نادرستی است. برخی دیگر از چنین افرادی مبتلا به وسواس فکری هستند، که خود این وسواس هم اقسام گوناگونی دارد. چنین افرادی باید به کارشناس مشاور مراجعه کنند و مشکل خود را با وی در میان بگذارند. برخی از این افراد هم که به همه چیز شک میکنند و همیشه در سوء ظن و بدگمانی به سر میبرند، میتوانند با مراجعه به روانپزشک به مداوای خود بپردازند.
خانمی میگفت: «همسرم وسواس شدیدی داشت و به همه چیر مشکوک بود. گاهی اوقات نیمههای روز به منزل میآمد و فکر میکرد که مرد نامحرمی در منزل است. تمام خانه را وارسی میکرد و وقتی کسی را پیدا نمیکرد، در حد مرگ مرا کتک میزد. موضوع را با روانشناسی در میان گذاشتم و او با توجه به اطلاعاتی که به وی دادم، داروهایی را تجویز نمود تا مخفیانه در غذای او بریزم. سالها از آن روزگار سخت گذشته و به لطف الهی مشکل شوهرم به کلی مرتفع شده و در کنار یکدیگر زندگی خوبی داریم»
توجه: وقتی سخن از غیرت به میان میآید، برخی از افراد کم اطلاع، غیرت ورزی به جا را هم به حساب زیادهروی در غیرت میگذارند و علاوه بر آن که رفتار خود را عاری از هر نوع عیب و ایرادی میدانند، در برابر نصحیت خیرخواهانهی دیگران هم موضع گیری میکنند. نشست و برخواست با کسانی که در حیا و غیرت کوتاهی میکنند، همنشینی با فیلمهای نیمه عریان و تبلیغات ماهوارهای، از جمله مواردی است که انسان را در غیرت مبتلا به تسامح میکند و عقل دینمداری را در انسان به ضعف میکشاند.
پیامبر اکرم (صلیالهعلیهوآله) میفرماید: «اگر زن با زینت و عطر از خانه خارج شود و شوهرش هم رضایت داشته باشد، در مقابل هر قدمی که آن زن برمیدارد، خانهای از آتش برای مرد بنا میکنند؛ الْمَرْأَةُ إِذَا خَرَجَتْ مِنْ بَابِ دَارِهَا مُتَزَیِّنَةً مُتَعَطِّرَةً وَ الزَّوْجُ بِذَلِکَ رَاضٍ یُبْنَى لِزَوْجِهَا بِکُلِّ قَدَمٍ بَیْتٌ فِی النَّارِ»
امیرالمؤمنین (علیهالسلام) در روایتی خطاب به اهل عراق چنین میفرماید: «ای اهل عراق! به من خبر رسیده که زنهای شما در راهها با مردها برخورد میکنند. آیا حیا نمیکنید؟!؛َیا أَهْلَ الْعِرَاقِ نُبِّئْتُ أَنَّ نِسَاءَکُمْ یُدَافِعْنَ الرِّجَالَ فِی الطَّرِیقِ أَ مَا تَسْتَحُونَ»
در روایت دیگری هم از آن حضرت چنین آمده: «آیا حیا نمیکنید و به غیرت در نمیآیید؟! زنان شما با بازارها میروند و با بینزاکتها در هم میآمیزند؟!؛قَالَ أَ مَا تَسْتَحُونَ وَ لَا تَغَارُونَ نِسَاؤُکُمْ یَخْرُجْنَ إِلَى الْأَسْوَاقِ یُزَاحِمْنَ الْعُلُوجَ.» البته این روایت بدان معنا نیست که خانمها به تنهایی به بازار نروند، (هر چند که بهتر است حتی الامکان از این کار هم خودداری نمایند) معنای روایت آن است که مردها مراقب باشند و به همسر خود سفارش کنند تا وارد مغازهی هر کسی نشود و اگر دیدند فروشندهای اهل ادب و نزاکت نیست، از او خرید ننمایند.