دروغ (2) دروغ مصلحتی چیست؟
مطلب قبلی: (علت واقعی دروغ) http://andiseh57.parsiblog.com/1887950.htm
بازدید کننده ی بزرگوار! جهت مطالعه ی بهتر و کامتر مطالب این وبلاگ می توانید به وب سایت :::هم اندیشی دینی::: مراجعه بفرمایید.
دروغ مصلحتی
برخی به غلط گمان میکنند ملاک جواز در ارتکاب به دروغ، نفع و ضرر آنهاست. بدین معنا که هر جا منافع خود را در خطر دیدند، بتوانند به راحتی دروغ بگویند، و حال آنکه باید توجه داشت همهی کسانی که دروغ میگویند به نوعی نفع خود را در دروغگویی میپندارند و اگر بنا باشد چنین دروغهایی جایز باشد باید همهی دروغها را جایز شمرد!
امام کاظم (علیهالسلام) در ضمن موعظهای به هشام فرمود: ای هشام! عاقل هرگز دروغ نمیگوید، اگر چه منافع او در آن باشد. یَا هِشَامُ إِنَّ الْعَاقِلَ لَا یَکْذِبُ وَ إِنْ کَانَ فِیهِ هَوَاه.[1]
قبح برخی از کارها ذاتی و برخی دیگر غیر ذاتی است. به عنوان مثال: قبح ظلم، قبح ذاتی است و روی همین اساس استثناء پذیر هم نیست. یعنی انسان در هیچ حالی جایز نیست که به کسی ظلم کند هر چند که آن شخص دشمن ما و یا حتی دشمن دین خدا باشد. اما قبح دروغ، ذاتی نیست. یعنی دروغ فی نفسه فبیح نیست بلکه به خاطر مفاسدی که دارد قبیح شمرده شده است. پس اگر در شرایطی مفسدهای بر دروغ بار نشود و حتی راستگویی دارای مفسده شد، در این صورت نه تنها دروغگویی مذموم نیست، بلکه دروغگویی امری ممدوح شمرده میشود و راستگویی هم امری مذموم نامیده میشود.
با توجه به این مطلب، میتوان نتیجه گرفت که اصل در همهی دروغها این است که حرام و قبیح باشند مگر دروغی که دارای مصلحتی بزرگ باشد که بر مفسدهی دروغگویی غلبه کند. در چنین مواردی عقل هر انسانی حکم میکند که جهت دفع مفسدهی بزرگتر، سخن کذبی را بر زبان جاری کند.
عَنِ الصَّادِقِ علیهالسلام قَالَ الْکَذِبُ مَذْمُومٌ إِلَّا فِی أَمْرَیْنِ دَفْعِ شَرِّ الظَّلَمَةِ وَ إِصْلَاحِ ذَاتِ الْبَیْنِ.[2] دروغ مذموم است مگر در دو امر: دفع کردن شر ظالم و اصلاح ذات البین. (توجه لسان این روایت در مقام بیان همهی موارد جواز دروغ نیست، بلکه در مقام بیان دو مورد از مجوزات دروغ است)
به عنوان مثال رابطهی بین دو برادر مسلمان اهمیت فوق العادهای دارد، حال اگر اصلاح این رابطه متوقف بر گفتن کلمات دروغی باشد، میتوان استثناءاً این کلمات دروغ را به کار برد تا این دو برادر دینی به یکدیگر نزدیک شوند.
همچنین اگر انسان مضطر شود میتواند برای رفع این اضطرار شدید، دروغی را بر زبان جاری سازد. فرض بفرمایید که شما در شرایطی گرفتار شدهاید که اگر عقیدهی قلبی خود را بر زبان جاری سازید شما یا وابستگانتان متحمل ضرر مالی یا جانی میشوید. در چنین مواردی میتوانید برای رفع اضطرار استثناءاً دروغ بگویید. (البته توجه داشته باشید که این دروغ نباید به گونهای باشد که کسی متضرر شود)
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلیاللهعلیهوآله یَا عَلِیُّ إِنَّ اللَّهَ عَزَّوَجَلَّ أَحَبَّ الْکَذِبَ فِی الصَّلَاحِ وَ أَبْغَضَ الصِّدْقَ فِی الْفَسَاد.[3] همانا خداوند متعال دروغ در راه صلاح را دوست دارد و ازسخن راستی که موجب فساد شود متنفر است.
مطلب بعدی (توریه چیست؟) : http://andiseh57.parsiblog.com/1893717.htm
پی نوشتها: