تربیت کودک / تشویق کودک به اقامه ی نماز
بسم الله الرحمن الرحیم
بازدید کننده ی بزرگوار! جهت مطالعه ی بهتر و کامتر مطالب این وبلاگ می توانید به وب سایت :::هم اندیشی دینی::: مراجعه بفرمایید.
تشویق کودکان به اقامه ی نماز (1)
پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآله) میفرمایند: نماز ستون دین است. با توجه به این روایت، جایگاه نماز در میان سایر اعمال واجب کاملا روشن میشود و روشن میگردد که اگر کسی اهل نماز نبوده و یا کاهل نماز باشد، در واقع ستون دینش دچار تزلزل شده و خیمهی دینش به زمین خواهد خورد. به همین دلیل است که در روز قیامت و در موقف بررسی اعمال، ابتدا سراغ نمازش را میگیرند که اگر نمازش قبول شد، مابقی اعمال خوبش را هم ملاحظه کنند؛ اما اگر قبول نشد دیگر نیازی در بررسی دیگر اعمال صالحش نبینند، چرا که شخصیی بینماز ایمان ندارد و عمل بدون ایمان، همانند لامپ بدون برق است که نورانیت و فایدهای ندارد. همچنین امیرالمؤمنین (علیهالسلام) هم در باب اهمیت نماز فرمودند: نماز، دژی محکم در برابر یورشهای شیطان است.:الصَّلاةِ حصنٌ من سطوات الشیطان.
با این مقدمهی کوتاه روشن شد که نماز تا چه اندازه در زندگی فرزندان ما مؤثر است و اگر فرزندانمان نسبت به نماز بی اعتنا باشند، در واقع نه تنها سلاحی در برابر هجوم شیطان ندارند، بلکه در آخرت هم از زیانکاران خواهند بود. حال جای هیچ گونه تردیدی باقی نمیماند که اگر در مورد تحصیلات و آداب اجتماعی فرزندانمان حساسیت داریم، به طریق اولی باید در مورد نماز آنها حساس بوده و به دنبال راهکاری مناسب برای محبوب کردن نماز در دل و جان فرزندانمان باشیم.
یکی از اشتباهاتی که والدین عزیز در مورد نماز فرزندانشان مرتکب میشوند این است که گمان میکنند تا فرزندانشان به سن تکلیف نرسیدهاند لازم نیست حساسیتی در مورد نماز آنها داشته باشند. حتی برخی از آنها به غلط بر این باورند که تشویق کودکان به نماز نه تنها مفید نیست بلکه موجب دلسردی آنها میشود!
این نوع نگرش به نماز، فوق العاده خطرناک است؛ چرا که وقتی فرزندانمان با نماز بزرگ نشدند و از همان دوران کودکی با آن انس نگرفتند، ممکن است در اوایل بلوغ به عنوان تکلیفی سخت و مشقت بار به آن بنگرند و مدام در پی آن باشند که یا با شتاب نمازشان را بخوانندد و یا آن را رها کرده و پشت گوش اندازند. به عبارت دیگر شاکلهی رفتاری فرزندان ما در همان دوران کودکی شکل میگیرد. به همین دلیل باید نماز را که از مهمترین اعمال واجب است در همان دوران به آنها بیاموزیم و آنها را به خواندنش تشویق کنیم تا با این فریضهی الهی بزرگ شوند و هنگام تکلیف با آن بیگانه نباشند.
پس همهی ما وظیفه داریم از همان دوران کودکی فرزندانمان، به فکر نمازشان باشیم و برنامهای برای مأنوس کردن آنها به نماز پیریزی نماییم.
پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآله) میفرماید: از سن هفت سالگی، فرزندانتان را به نماز عادت دهید. مُرُوا صِبْیَانَکُمْ بِالصَّلاةِ إِذَا بَلَغُوا سَبْعَ سِنِین.
ادامه دارد ... (راهکارهایی برای نماز خواندن کودکمان)