تربیت کودک / با کوکان خود بازی کنیم
بسم الله الرحمن الرحیم
بازدید کننده ی بزرگوار! جهت مطالعه ی بهتر و کامتر مطالب این وبلاگ می توانید به وب سایت :::هم اندیشی دینی::: مراجعه بفرمایید.
با کودکان خود بازی کنیم
بازی لازمهی دوران کودکی و شکوفا کنندهی استعدادهای کودک ماست. بازی باعث میشود که کودک ما خلاقیت بهتری پیدا کند و در حین بازی علاوه بر شناخت محیط اطراف خود، طریقهی تعامل با دیگران و استفادهی صحیح از وسایل زندگی را هم فرا میگیرد. ضرورت بازی در دوران کودکی تا حدی است که حتی ائمهی معصومین (علیهمالسلام) که از هرگونه عیب و نقص منزّه بوده و در میان مخلوقات از جهت کمالات وجودی، همتایی ندارند در دوران کودکی خود، مشغول به بازی هم میشدند.
برخی از فواید بازی با کودک
1) بهانهای برای برقراری ارتباط صمیمانه با کودک: برای برقراری ارتباط صمیمانه با کودکانمان باید به دنبال راهی باشیم تا ضمن حفظ اقتدار رفتاری خود در مقابل فرزند، از جایگاه خود قدری پایینتر بیاییم تا کودکانمان در کنار ما احساس راحتی کنند و ما را دوستی صمیمی و مهربان برای خود ببینند. بازی بهترین بهانه برای برقراری این ارتباط صمیمانه است. وقتی فرزندانمان ببینند که ما هم وارد عالم کودکانهی آنها شدهایم و برای فضای تخیلی آنها ارزش قائلیم، متقابلا آنها هم این محبت ما را پاسخ میگویند و سعی میکنند مطیع ما باشند.
2) بستری مناسب برای کشف اخلاق درونی کودک و آموزش اصول اخلاقی به او: هنگام بازی ممکن است فرزندان ما هیجان زده شده و رفتارهای ناپسندی از خود نشان دهند. رفتاهایی چون تمسخر دیگران، دروغ و کلک بازی. این رفتارها، رفتارهایی نیست که در بازی شکل بگیرند. بلکه بازی موجب بروز و کشف اخلاق درونی فرزندانمان است. اگر کودکان ما اهل دروغ باشند، حین بازی آن را نشان میدهند. اگر خودخواه و خود محور باشند، حین بازی سعی دارند همیشه حق را به خود بدهند و حق دیگران را نپذیرند. اگر با فرزندانمان بازی کنیم، به راحتی میتوانیم به آنها تذکر بدهیم تا حین بازی اصول اخلاقی را رعایت کنند.
3) شکل دهی فرهنگ مسئولیت پذیری کودک: فرهنگ تعامل صحیح و عادلانه با دیگران و طریقهی انجام صحیح مسئولیتهای کاری، فردی و اجتماعی در فضای بازی شکل میگیرد؛ همانگونه که فرهنگ بی عدالتی و خودمحوری هم میتواند ریشه در نوع بازیهای کودکانمان داشته باشد. وقتی کودکان ما بیاموزند در بازی راستگو باشند هر چند که به ضررشان تمام شود، وقتی بیاموزند با دیگران با عدالت و انصاف رفتار کنند. وقتی بیاموزند در حین بازی به کسی توهین نکنند. وقتی بیاموزند که حین بازی به مسئولیت خود عمل کنند و وقتی خود را مقیّد به قوانین بازی کنند؛ در این صورت متخلق به اخلاق حسنه شده و میآموزند که در سائر شئون زندگی خود هم اینگونه رفتار کنند.
تذکر
توان جسمی و فکری کودکان ما بسیار پایینتر از ماست. به همین دلیل اگر بخواهیم در بازی با آنها توان جسمی و فکری خود را به رخشان بکشیم، گذشته از آن که لذت بازی کودکانه را از آنها میگیریم، اعتماد به نفس آنها را هم تضعیف کردهایم. به همین دلیل باید مراقب باشیم که در بازی با کودکانمان همیشه خود را قهرمان میدان نبینیم. بلکه گاهی هم به آنها فرصت بدهیم تا ما را شکست بدهند و احساس پیروزی کنند. حتّی اگر سؤال و معمّایی از ما پرسیدند، به جای آن که سریع به سؤالش جواب داده و بگوییم سؤالش خیلی ساده بود! در جواب داد ن به سؤالش قدری تأمل کنیم و بعد طوری جواب سؤال را بگوییم که احساس کند نه تنها سؤالش مهم بوده بلکه ما هم از یافتن پاسخ سؤال او خوشحال شده و احساس خوبی داریم.
لینک یادداشت در خبرگزاری : http://www.yazdfarda.com/news/31423.html