شرح خطبه 222 نهج البلاغه / قسمت ششم
بسم الله الرحمن الرحیم
بازدید کننده ی بزرگوار! جهت مطالعه ی بهتر و کامتر مطالب این وبلاگ می توانید به وب سایت :::هم اندیشی دینی::: مراجعه فرمایید.
خطبهی 222 از نهج البلاغهی امیرالمؤمنین (علیهالسلام) / قسمت ششم
فَکَأَنَّمَا قَطَعُوا الدُّنْیَا إِلَى الْآخِرَةِ وَ هُمْ فِیهَا (مثل آنکه دنیا را به پایان رسانده و در آخرت گام نهادهاند. و حال آنکه در دنیا هستند) فَشَاهَدُوا مَا وَرَاءَ ذَلِکَ (پس در نتیجه ماوراء دنیا را مشاهده میکنند) فَکَأَنَّمَا اطَّلَعُوا غُیُوبَ أَهْلِ الْبَرْزَخ فِی طُولِ الْإِقَامَةِ فِیهِ (مثل آنکه به غیوب و نادیدنیهای اهل برزخ اطلاع یافته) وَ حَقَّقَتِ الْقِیَامَةُ عَلَیْهِمْ عِدَاتِهَا (و وعدههای قیامت برای آنها محقق شده است) فَکَشَفُوا غِطَاءَ ذَلِکَ لِأَهْلِ الدُّنْیَا (پس در نتیجه پردههای این حقایق را برای مردم اهل دنیا کنار میزنند تا آنها هم تماشاگر این حقایق باشند) حَتَّى کَأَنَّهُمْ یَرَوْنَ مَا لَا یَرَى النَّاسُ (تا اینکه انگار میبینند آنچه را که مردم معمولی نمیبینند) وَ یَسْمَعُونَ مَا لَا یَسْمَعُونَ (و میشنوند آنچه را که مردم معمولی نمیشنوند).
شرح توضیح:
فَکَأَنَّمَا قَطَعُوا الدُّنْیَا إِلَى الْآخِرَةِ وَ هُمْ فِیهَا:ویژگی مرگ آن است که به صورت قهری و اجباری انسان را از دنیا جدا کرده و امیدش را از اسباب دنیوی دنیا قطع میکند. در این میان تفاوتی هم میان مؤمن و غیر مؤمن نیست. این قطع نوع رابطه برای کسی به عنوان کمال محسوب نمیشود. کمال انسان وقتی است که به صورت اختیاری از دنیا قطع علاقه کرده و دل از آن برکند. در حدیث مشهوری چنین آمده: «موتوا قبل ان تموتوا». بمیرید قبل از آنکه شما را بمیرانند. ویژگی مرگ آن است که انسان را از دنیا جدا میکند. منظور حدیث چنین است که قبل از آنکه به اجبار از دنیا جدا شوید و هیچ اجری نبرید، خودتان از دنیا و علایق آن جدا شده و به کمال انسانی خود دست یابید. اهل ذکر که از توجه به دنیا و علایق آن جدا شدهاند، به جای دنیا بینی، آخرت بینی را پیشهی خود کرده و ماورای دنیا را مشاهده میکنند.
فَکَأَنَّمَا اطَّلَعُوا غُیُوبَ أَهْلِ الْبَرْزَخ: هنگام جان دادن حقایق زیادی برای انسان کشف شده و خود را در عالم دیگری میبیند. اهل ذکر به برکت یاد خدا به چنان بصیرتی دست یافتهاند که نادیدنیهای اهل برزخ برای مردم دنیا را میبینند و بر آنها مطلع هستند.
فَکَشَفُوا غِطَاءَ ذَلِکَ لِأَهْلِ الدُّنْیَا: اهل ذکر ضمن اینکه بادیدن این نادنیها شور و اشتیاق بیشتری در بندگی پیدا کرده و از شیطان و هوای نفس دوری میکنند، در تلاشند تا این حقایق را به مردم هم منتقل کنند و آنها را هم از این خوان پر برکت بهرهمند سازند. روی همین اساس، مجالست با آنها برکات فراوانی دارد و سخن گفتن با آنها انسان را از دنیا برکنده و به عالم غیب و معنا متصل میسازد.
قسمت بعدی : http://andiseh57.parsiblog.com/Posts/279 .... قسمت قبلی : http://andiseh57.parsiblog.com/Posts/276